Na Náchodsku zřejmě řádí žhář

Náchodsko – Už pět požárů v zemědělských podnicích zaznamenali v poslední době na Náchodsku. Tamní farmáři nepochybují o tom, že se po okrese pohybuje žhář, a mají strach, aby příštím terčem útoku nebyli právě oni. Nezbývá jím nic jiného než častěji hlídkovat okolo družstev a farem.

Na farmě rodiny Tylšových ve Všelibech hořelo hned dvakrát. Na konci října a počátkem listopadu. Tylšovi přišli o 300 tun slámy. Filip Tylš uvedl, že na místě, kde byla osm metrů vysoká kupa slámy, zbyl jeden vlek popela. „Je to dost. Byla to celá zásoba na rok podestýlky,“ dodal Filip Tylš. Až Tylšovým dojde zbytek zásob z loňska, budou muset slámu shánět a kupovat jinde.

Kdo a proč takto útočí, zemědělec netuší. Filip Tylš dodal, že s nikým žádné problémy nebo spory nemají. Podezření tak na nikoho nemají.

Ve Slavětíně požár vypukl 2. listopadu. Zbytky balíkové slámy tam ještě stále dohořívají. V tamním družstvu celkem přišli o 600 tun. Na okraji obce Kramolna dokonce hořela celá skladovací hala i s technikou. Škoda je zhruba pět milionů korun. 

Policisté od září do listopadu na Náchodsku evidují celkem pět požárů v zemědělských objektech. Jednou z verzí je, že spolu souvisejí, že by je mohl mít na svědomí jediný žhář.

Psycholog Jan Lašek uvedl, že pyromanů, duševně nemocných lidí, je velmi málo: „Nejčastěji je to skutečně nedbalost nebo podivná legrace mládeže, ale často to bývá i pomsta. Když se někomu třeba lépe vede, tak proč mu to nepoškodit, nezničit a mít aspoň určitou satisfakci, když já jsem nešika, tak ať on je na tom stejně.“

Eva Prachařová, mluvčí Policie ČR Náchod, uvedla, že hořelo vždycky večer, nejčastěji mezi šestou až osmou hodinou. „Požáry jsme zaznamenali většinou koncem týdne,“ dodala Eva Prachařová. Ve dvou případech policie vyčíslila škodu kolem pěti milionů - kromě sena a slámy farmářům shořela také hala nebo nakladače a jiné zemědělské stroje.

Policie zemědělce vyzvala, aby zvýšili ostražitost a zásoby sena a stohy si hlídali. To zemědělci už dělají. Je však jasné, že uhlídat stohy není jen tak. Filip Tylš ze Všelib k tomu uvedl: „Policie se snaží, my se snažíme, ale to jsme se snažili i předtím, i policie, a stejně to zapálil.“

Na Náchodsku asi řádí žhář (zdroj: ČT24)