Dyje v Bulharech změní tok. Kvůli zpevnění sesutého svahu

Bulhary – Stavbaři v Bulharech na Břeclavsku dnes začali hloubit nové koryto řeky Dyje. Tu chtějí odvést pryč od části svahu, který se v září začal po deštích sesouvat. Nad svahem přitom stojí 14 rodinných domů. Odklon řeky a sanace svahu přijdou na 84 milionů korun, většinu pokryje dotace.

Sesuv svahu za domem, částečná evakuace, hasiči a policie. Obyvatelé 14 domů v Bulharech na Břeclavsku měli perné září. Po vydatných deštích začal ujíždět svah nad řekou Dyjí, na kterém stojí i jejich domy. Hasiči tehdy svah provizorně zajistili a navezli do řeky na úpatí kopce sedm tisíc metrů krychlových kamení.

Dnes začala další, náročnější etapa sanace, která má zajistit dlouhodobou stabilitu svahu. Projekt za 84 milionů korun počítá s vybudováním terasy na svahu, jeho odvodněním a také odkloněním koryta řeky Dyje. Právě s tím dnes stavbaři začali. Vyhloubit musí nové, zhruba 500 metrů dlouhé koryto, kam by měli v lednu odklonit tok řeky Dyje. „Pro tuto činnost bude potřeba snížit hladinu řeky Dyje zhruba o dva metry. Zabere nám to tři až čtyři týdny,“ uvedl stavbyvedoucí David Noga

Staré koryto pod sesutým svahem pak dělníci zavezou a začnou s jeho zpevňováním. Na sanaci svahu padne podle odhadů asi 10 tisíc plně naložených tatrovek zeminy. „Tento druh práce se dělá zcela výjimečně,“ potvrdil projektant Jan Varadínek.

V Bulharech odkloní koryto řeky Dyje (zdroj: ČT24)

Práce na zabezpečení kopce by měly být hotovy do října příštího roku. Většinu nákladů pokryje dotace, obec Bulhary s devítimilionovým rozpočtem by na investici za více než 80 milionů sama neměla. „Máme na to desetimilionový úvěr a věříme v dotaci z kraje,“ uvedl starosta Bulhar Jiří Osička (nez.). Se svahem byly problémy už dlouhá léta, důvodem je písčité podloží. Situace se vyhrotila letos v září.

Sesuvy si vyžádaly krizový stav

Svahy na Břeclavsku začaly ujíždět vlivem silných zářiových dešťů. Jako první se 14. září utrhl kus kopce mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Zemina zasypala dva karavany v rybářském kempu. Jedna žena byla zraněna a na silnici, která v sesutém svahu vede, se objevil zákaz vjezdu. Už o den později hasiči evakuovali v obci Strachotín obyvatele asi deseti rodinných domů. I nad nimi začal po deštích ujíždět svah. Podobné problémy se později objevily také v Bulharech, kde muselo své domovy opustit celkem sedm lidí. Ve čtyřech obcích byl vyhlášen stav nebezpečí.

Sesuvy si vyžádaly nasazení stovek hasičů a desítek kusů techniky. Všechny hrozby už hasiči stihli odstranit. U Dolních Věstonic se nyní pracuje na znovuotevření silnice, sanace v Bulharech potrvá ještě několik měsíců.