Skály pod historickým centrem Nového Města nad Metují se bortí

Nové Město nad Metují – Nekonečný problém zvaný zajištění skalního masivu řeší radnice v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Celé historické centrum města totiž stojí na opukové skále, která se postupně bortí. Radnice sice skálu nechává průběžně zpevňovat, stále to ale nestačí. Momentálně pracují dělníci v Novém Městě hned na dvou místech skalního masivu.

Důsledkem bortícího se skalního podloží v Novém Městě nad Metují jsou praskliny na řadě domů v centru města. Ředitel Městského muzea v Novém Městě nad Metují Jiří Hladík například před kamerou upozornil na konkrétní puklinu, která se táhne po celém domě až ke střeše. „Takových prasklin je tady na domech, na novoměstském muzeu i Husově náměstí celá řada,“ dodal Jiří Hladík.

Poslední výsledky měření ukázaly, že novoměstskému muzeu hrozí narušení statiky.  Opukový masiv pod historickou budovou je proto podle odborníků potřeba zpevnit. Zasahovat se musí hluboko do skal. Libor Pozděna, vedoucí odboru majetku města k tomu uvedl, že se trhliny objevují  v hradební zdi, konkrétně v opukovém kameni, do opukového zdiva pak zatéká a to se následně trhá. Základní technologický postup popsal Libor Pozděna takto: „Zbudují se dva pilíře, které se ukotví k hradební zdi a provedou se sanace.“ Přesné technické řešení pak doplnil majitel stavební firmy Petr Čáp: „Jedná se vlastně o titanovou tyč, která je zavrtaná v hloubce šest metrů.“ A ředitel muzea Jiří Hladík dodal: „Jsem rád za to, že se tuto stavební akci podařilo uskutečnit, protože mám konečně jistotu, že se nám městské muzeum nezřítí do údolí.“

Centrum Nového Města nad Metují leží na vysokém ostrohu obtékaném ze tří stran řekou Metují a je městskou památkovou rezervací. Renesanční ráz historického jádra spolu s opevněním si město zachovalo do dnešních dob.

Opukový masiv je sice velkou turistickou atrakcí města, kterému se někdy taky přezdívá Český betlém, ale zároveň je tato skála doslova dírou na peníze. Do zabezpečení skal v Novém Městě nad Metují se muselo v posledních deseti letech investovat odhadem až padesát milionů korun. Podle Jarmily Valterové, stavební techničky z Městského úřadu Nové Město nad Metují se městu v tomto případě podařilo sehnat dotaci. V předchozích letech ale většinu akcí museli financovat sami.

Libor Pozděna, vedoucí odboru majetku města k financování oprav dodal: „Konkrétně na tuto akci byly zajištěny finanční zdroje z operačního programu životního prostředí, kde jsme byli úspěšní a získali jsme až 90% dotaci.“ Podle Libora Pozděny má současná oprava rozpočet cca 750 tisíc Kč, přičemž 500 tisíc tvoří dotace.

Zajištěná místa na první pohled vypadají, jako by to byla klasická opuková skála. Uvnitř jsou ale desítky tun nepůvodního materiálu. Podle Luďka Hojného, majitele stavební firmy, stavbaři skály zajistili pomocí betonu a železa – mohutných a silných armatur. 

Složitost prací popsal majitel stavební firmy Petr Čáp: „Je to náročná věc hlavně vzhledem k tomu, že je tady hodně špatný přístup ke skalnímu masivu. Bylo potřeba vybudovat speciální lešení, prostorové, které by zvládlo i zatížení techniky.“

Zajímavostí Nového Města nad Metují je také zámek, který byl v letech 1655–1661 přestavěn do barokní podoby podle plánů Carla Luraga a v letech 1909–1913 byl upraven podle plánů Dušana Jurkoviče pro průmyslníky Josefa a Cyrila Bartoně z Dobenína. Jurkovič navrhl také originální zámeckou zahradu s dřevěnými stavbami. V Novém Městě nad Metují se točil televizní seriál F. L. Věk, i když příběh se odehrával v Dobrušce.

Bortící se skály ale neohrožují jenom historické centrum Nového Města nad Metují. Problémy jsou i v dalších částech města. 

Zajištění opukových skal v Novém Městě nad Metují (zdroj: ČT24)