Teplý sirný pramen naplní 9 bazénů termálního parku Velké Losiny

Velké Losiny - Lázně ve Velkých Losinách investovaly 130 milionů do velkorysého termálního parku s devíti bazény s léčivou sirnou vodou. Stavba, od které si vedení lázní slibuje podstatné zvýšení návštěvnosti, se otevře v únoru. Thermepark stojí na místě bývalého koupaliště, které bylo většinu roku zavřené. Otevření atraktivního prostoru pro relaxaci by mělo pomoci oživit turismus v celém regionu.

Kromě devíti vnitřních i venkovních termálních bazénů budou v novém parku ve Velkých Losinách dva tobogány, dětská brouzdaliště a další atrakce. V některých bazénech bude proud jako v divoké řece. „Veškeré plochy ke koupání budeme plnit vodou z termálního pramene Žerotín, který má 36 stupňů Celsia,“ uvedl František Pösl, který zajišťuje technický dozor stavby.

Důležitou nadhodnotou koupání ve Velkých Losinách budou léčebné účinky vody. „Voda z tohoto termálního pramene obsahuje síru, sirovodík, je vhodná k obnově chrupavek a také dělá velmi dobře pacientům, kteří mají kožní problémy,“ uvedla lékařka Lázní Velké Losiny Milena Dědičová. Pramen Žerotín pomáhá také proti bolestem zad a přispívá k relaxaci a posilování svalstva, odstraňuje křeče ve svalech a upravuje termoregulaci.

Podle odborníků na cestovní ruch by mohl Thermopark přilákat až 60 tisíc turistů navíc. Práci tam najde nejméně 20 lidí. „Jsme rádi, že se podařilo projekt uskutečnit, zvláště poté, co zkrachoval záměr vybudovat aquacentrum v Jeseníku,“ uvedla ředitelka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšincká. Plán zastavily banky, které nechtěly městu poskytnout úvěr. Jediný vodní svět v celém okolí je až v Olomouci.

Termální park ve Velkých Losinách by měl být v budoucnu mimo jiné součástí balíčku služeb, ve kterém by se pojilo lázeňství s lyžováním. Otevřeno tam bude celoročně. Thermepark Velké Losiny bude jediný svého druhu v republice.

Stavba termálního park ve Velkých Losinách finišuje (zdroj: ČT24)