V 72 letech se stal vánočním symbolem centra Prahy

Praha – Z Nespek na Staroměstské náměstí. Pocta stát se nejsledovanějším vánočním stromem v Česku připadla 72letému smrku, který dosáhl výšky 26 metrů a váhy devět tun. Během dnešní noci byl strom převezen na místo a ukotven. Se zdobením se začíná okamžitě, aby byl strom připraven na sobotní rozsvícení.

Vánoční strom, který ozdobí pražské Staroměstské náměstí během letošních vánočních svátků, pochází z Nespek na Benešovsku. Cesta budoucího vánočního stromu vedla nejprve do Modletic na jih od Prahy, kde setrval ve skladovém areálu. Krátce po dnešní půlnoci se pak vydal na hlavní pouť, která vedla po dálnici D1 přímo do Prahy, přes Wilsonovu a Legerovu ulici a nábřeží Kapitána Jaroše. K Staroměstskému náměstí tak přijel od Pařížské ulice už po půl druhé ráno. Dalších dvacet minut zabralo zdvižení.

„Máme sedmiletou praxi, tak už víme, co můžeme čekat. Celou trasu jsme podrobně projeli a zkonzultovali. Nic nás nepřekvapilo,“ zhodnotil vedoucí přepravy Martin Švestka.

Jedinou komplikací se mohl stát otvor, do nějž se strom usazuje. V době, kdy byl ještě smrk naložený, otvor už byl odkrytý. Je dva metry hluboký, takže by se do něj vešel i dospělý člověk. Organizátoři přes tuto díru na krátký čas dali nejprve lopatu a koště. Kvůli bezpečnosti turistů, kteří měli problém si všimnout, že pod koštětem je díra, musela převážející společnost prostor lépe zabezpečit.

Vybírání nejlepšího stromu

Zatímco v loňském roce byl strom nejkošatější a před třemi roky zdobil prostor na dohled slavnému orloji nejvyšší strom, letošní kus by měl uzmout titul nejtěžšího. I když už neváží devět tun jako na začátku. Byl totiž zkrácen z dvaceti šesti metrů na dvacet dva, a tak shodil váhu na zhruba sedm tun.

Smrk se vybíral ze sedmnácti kandidátů. Podobně jako v minulých letech mohli výběru stromu napomoci lidé svými tipy. Pravidla projektu stanoví, že musí mít určitou výšku, mezi 22 a 30 metry. Čeká ho ale také odborná kontrola, zda je zdravý nebo jestli k němu vede použitelná přístupová cesta. Vítězný tip je pak odměněn částkou deset tisíc korun.

Vánoční stromy pro Prahu
Zdroj: ČT24

Už v noci na místě operovala trojice jeřábů, které na náměstí rozmisťovaly stánky vánočních trhů. V průběhu dneška se naplno rozjede zdobení stromu, aby byl včas připraven na slavnostní rozsvícení, které je naplánováno na tuto sobotu, tedy jeden den před první adventní nedělí letošního roku. S rozsvícením staroměstského stromu dojde k zahájení největších vánočních trhů v republice.

Vydáno pod