Elektrárna Dukovany snižuje výdaje. Přiškrtí i okolní obce

Dukovany - Jaderná elektrárna Dukovany bude masivně snižovat výdaje na reklamu a marketing. Obce ve dvacetikilometrovém pásmu havarijního plánování se kvůli tomu bouří; přijdou totiž o podporu řady kulturních a společenských aktivit ve městě. Elektrárna snížení podpory na třetinu zdůvodňuje nutností snižovat náklady.

UDÁLOSTI: Dukovanská elektrárna bude snižovat výdaje (zdroj: ČT24)

Celkem 126 obcí s 96 tisíci obyvateli v okolí Dukovan požaduje, aby letošní přísun peněz zůstal zachován alespoň pro příští rok. ČEZ však plánuje rozpočet na podporu aktivit v oblasti Dukovan krátit o více než dvě třetiny: ze současných 21 milionů korun se má finanční příspěvek snížit na pouhých šest milionů korun.

Příkladem zdejších obcí může být Jaroměřice nad Rokytnou, kde ČEZ každoročně podporuje mezinárodní hudební festival, zaplatil orientační značení nebo přispěl na osvětlení významných památek. Pravidelně podporuje také celý zdejší mikroregion.

Obce chtějí manažery elektrárenské společnosti přesvědčit, aby financování přehodnotili, a zároveň donutit vládu, aby Dukovany zařadila mezi svoje priority. V dlouhodobém hledisku se obávají, že omezení činnosti Dukovan ohrozí ekonomiku v celém regionu.

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: ČT24

První blok elektrárny měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. Podle nynějších představ provozovatele by měly Dukovany fungovat nejméně do roku 2030, kdy by v této lokalitě mohl být zprovozněn nový jaderný blok. Rozhodnutí o jeho stavbě zatím nepadlo. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) koncem března letošního roku uvedl, že chce vnést téma výstavby nového bloku do debaty o budoucnosti české jaderné energetiky.

Dukovany jsou navíc největším zaměstnavatelem na Třebíčsku. Proto sdružení Energetické Třebíčsko (ET) prosazuje co nejrychlejší výstavbu pátého bloku elektrárny. S odstavením provozu elektrárny totiž údajně hrozí sociální kolaps v oblasti.

Jaderná elektrárna Dukovany

  • První reaktorový blok byl nedaleko jihomoravské obce Dukovany uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987.
  • Od roku 1985 do září roku 2013 bylo na všech čtyřech blocích elektrárny vyrobeno více než 360 miliard kWh elektrické energie, což je nejvíce ze všech elektráren v České republice.
  • Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně 20 procent spotřeby elektřiny v ČR. Ročně vyrobí více než 14 mld. kWh, což by stačilo k pokrytí spotřeby všech tuzemských domácností.
  • Starší ze dvou českých jaderných elektráren patří po čtvrtstoletí provozu podle statistik mezi nejlépe provozovaná zařízení svého druhu na světě.