Ostravské planetárium zve do vesmírného sférického kina

Ostrava - Hvězdárna a planterárium Johanna Palisy v Ostravě se po více než dvouleté rekonstrukci, která stála 150 milionů, zařadila mezi nejmodernější v Česku. Vedle opravy a přestavby budovy prošlo zásadní modernizací vnitřní zařízení. Ostravské vesmírné centrum je vybaveno novým optomechanickým planetáriem i digitálními projektory, které umožňují dokonalou, téměř sci-fi projekci hvězdné oblohy. Atraktivní novinkou je také takzvané experimentárium plné interaktivních exponátů.

Srdcem budovy, která leží na okraji Ostravy v části Krásné Pole, je sál planetária neboli astronomické kino, ve kterém mohou návštěvníci obdivovat věrnou napodobeninu hvězdné oblohy se souhvězdími, planetami, Měsícem a dalšími objekty. Obloha se umí otáčet všemi možnými směry, sál je vybavený technologiemi, které divákům umožní simulovaný let vesmírem. Mohou pozorovat komety, mlhoviny, hvězdokupy a jiné objekty zblízka i na velkoplošné 3D projekci. Nové digitální projektory přinesly další atraktivní novinku - sférické kino. Obraz se promítá na kopuli, která má průměr přes třináct metrů, diváci mohou sledovat scénu nejen nahoře, ale i vlevo, vpravo, před sebou i za sebou.

Jak se chodí po Měsíci?

Úplně nové je takzvané experimentárium. „Je to trvalá výstava interaktivních exponátů naplněných velkoplošnými grafikami, které jsou zaměřeny nejen na astronomii, ale také na fyziku, geologii a všechny přírodní vědy,“ vysvětlil vedoucí planetária Tomáš Gráf.

Jedním z exponátů, který je umístěný ve zcela nové prosklené vstupní hale, je Foucaultovo kyvadlo. „Pak jsou to různé vlnostroje, které mohou návštěvníci rozhýbat, budou si moci vyzkoušet, jakým způsobem je na Měsíci snížená gravitace nebo jak se řídí vozítko na Marsu,“ uvedl Gráf. Napříkald Expozice Za světlem nabízí formou experimentů poznání vlastností světla a dalších druhů záření, která přinášejí informace o blízkém i dalekém vesmíru. Expozice nazvaná K planetám se věnuje pilotovaným i nepilotovaným kosmickým letům, oddíl nazvaný Do hlubin Země interaktivně ukazuje seismické jevy, geologické procesy v zemské kůře a podobně.

Fotografování vesmírných objektů povoleno

Hvězdárna je vybavena novým zrcadlovým dalekohledem o průměru 35 centimetrů a ohniskové délce téměř 4 metry. „Pokud přijdou návštěvníci večer a bude jasno, mohou dalekohledem vidět i velmi vzdálené objekty, jako jsou kupy galaxií nebo jednotlivé galaxie. Dá se říci, že mohou dohlédnout do vzdáleností desítek milionů světelných roků,“ informoval Gráf. Doplnil, že zájemce provedou hvězdnou oblohou zkušení pozorovatelé, kteří jim pomohou v orientaci. A pokud bude mít někdo zájem, může si některý z jasných objektů vyfotografovat a obrázek poslat mailem na vybranou adresu.

Velkoplošnou projekci bude planetárium využívat v nových pořadech pro školy, chystá i vytvoření vlastních programů pro veřejnost. Na slavnostním zahájení obnoveného provozu ale hosté uvidí filmy ze zahraniční produkce. „To je další výhoda modernizace, že nás nové vybavení posunulo do celosvětové sítě planetárií, se kterými můžeme spolupracovat, kupovat či vyměňovat pořady a potom udělat pouze jejich lokalizaci,“ líčil Gráf.

Ostravská hvězdárna a planetárium je součástí Vysoké školy báňské -Technické univerzity Ostrava a slouží také studentům přírodovědných předmětů Hornicko-geologické fakulty. „Studenty budeme moci využít i jako popularizátory vědy a techniky. Budou třeba provázet návštěvníky v experimentáriu,“ doplnil Gráf. Pro veřejnost se planetárium otevře tuto neděli.