Zaměstnanci horských bud se spojili ve snaze pomáhat v terénu

Praha – V případě potřeby odhodit vařečku, účtenky nebo třeba šroubovák – a rychle vyměnit za horské náčiní. Takový úkol mají nově před sebou zaměstnanci několika krkonošských bud, kteří vytvořili vlastní záchranářskou jednotku. V oblastech, kam se jinak horská služba těžko dostává, tak mohou prakticky kdykoliv přispěchat s pomocí rychleji. Někteří profesionální záchranáři se ale na své nové „kolegy“ dívají spíše s nedůvěrou.

Záchranáři z hřebenových bud chtějí pomáhat lidem v nouzi (zdroj: ČT24)

Podobná služba nyní začíná fungovat například v Modrém dole. Nejbližší Horská služba z Pece se sem může v zimě dostávat i několik hodin. Zaměstnanci z Luční to stihnou i ve vánici do dvaceti minut. „My jsme tady 24 hodin denně, máme tu techniku, máme tu lidi, které jsme proškolili. To znamená, že jsme schopní se dostat k těm lidem jako první,“ zmiňuje provozovatel Luční boudy Stanislav Beneš.

Zřízení nové záchranářské skupiny je podle něj na místě. Ještě loni totiž právě na Luční boudě měla základnu i Horská služba. V květnu se ale odtud kvůli úsporám stáhla a nad novými pomocníky zatím spíše krčí rameny. Netuší prý, jakým způsobem jsou dotyční proškolení, jaké mají vybavení a při jakých zásazích jsou schopni spolehlivě zakročit.

Stanislav Beneš, provozovatel Luční boudy: „Máme těžké rolby, obojživelníky, skútry a čtyřkolky. Jde hlavně o první pomoc a případně resuscitaci.“

Speciálním kurzem zatím prošlo dvacet zaměstnanců nejodlehlejších bud. Horská služba má pro srovnání v celých Krkonoších 16 profesionálních záchranářů, kterým pomáhá asi stovka dobrovolníků. Každý rok řeší zhruba dva a půl tisíce případů.