V plzeňské zoo se narodilo první mládě hrošíka liberijského

Plzeň – Historicky vůbec první mládě hrošíka liberijského se o víkendu narodilo v plzeňské zoo. Čtyřkilová samička je prvním plzeňským mládětem chovného páru Moniky a Leipiho. Mládě můžou návštěvníci zatím vidět jen přes web kameru zoo. Do výběhu ho ošetřovatelé kvůli bezpečí nepouští.

To nejnapínavější se odehrálo v sobotu časně ráno, kdy dosud nepojmenované první plzeňské mládě hrošíka liberijského přišlo na svět. „Porod byl neasistovaný, u těchto zvířat přichází hlavně v noci. V našem případě před pátou hodinou ranní,“ sdělil mluvčí plzeňské zoo Martin Votruba. Mládě už po čtyřech dnech kromě mateřského mléka zkouší ochutnávat také salátové lístky.

Nové mládě jméno zatím nemá a těšit se na ně může až při tradičních slavnostních křtinách. Kdo bude kmotrem, zatím jisté není. Až vyroste, bude si hrošík užívat venkovní výběh a bazén. Voda je pro hrošíka liberijského přirozeným prostředím, stejně jako pralesy Západní Afriky, ve kterých volně žije. Do roku 1913 byl přitom tento druh trpasličího hrocha považován za výmysl a zprávy o něm šířily hlavně domorodé kmeny.

Má čtyři kila, čtyři dny a už mu chutná i salát (zdroj: ČT24)