PODÍVEJTE SE: Most ze špejlí unese až stonásobek svojí váhy

Brno – Most ze dvou balíčků špejlí, který překlene vzdálenost 72 centimetrů – jediné zadání, které dostaly týmy středoškoláků na soutěži stavitelů mostů ze špejlí. Pevnost jejich výtvorů porota rovnou testovala – na mosty zavěsila kanystry a postupně do nich dolévala vodu. Klání o nejlepšího konstruktéra hostila stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně.

„Soutěžící mají ze dvou balíčků špejlí přemostit vzdálenost 72 centimetrů. K dispozici mají kromě špejlí ještě lepidla, provázky a tavné pistole,“ popsala organizátorka soutěže Andrea Tuchyňová.

Soutěž Bridge Builder Contest přilákala do Brna desítky mladých stavařů, kteří mohli ukázat, jak už dokázali proniknout do základů konstrukce a statiky. Čas na vytvoření mostu - čtyři hodiny. „Potýkali jsme se s řadou problémů. Při ohýbání se nám zlomil oblouk, takže jsme ho museli udělat znovu. Vázání bylo dost složité, ale zvládli jsme to,“ popsal soutěžící Martin Hanák.

Vítěze určila až zátěžová zkouška. Do barelu upevněného pod mostem soutěžící postupně přilévali vodu. Konečnou pro jejich snažení znamenalo až zřícení špejlové konstrukce. Nejpevnější špejlové mosty nakonec dokázaly unést desítky kilogramů - tedy více než stonásobek vlastní hmotnosti.

NO COMMENT: Klání ve stavění mostů ze špejlí (zdroj: ČT24)