Primátorka Krnáčová odvolala arbitráž s majitelem opencard

Praha – Na svém prvním zasedání dnes nová pražská rada zrušila usnesení o arbitráži s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Rada složená ze zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice se v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) rozhodla počkat na rozhodnutí soudu. O arbitráži, ve které se měl řešit dluh města za služby EMS, rozhodla minulá rada pod vedením primátora Tomáše Hudečka. Obě strany, Praha i firma, jsou připravené dál jednat.

„Domníváme se, že tyto problémy se mají řešit klasickou soudní cestou. Arbitráž není ta nejvhodnější cesta,“ prohlásila nová primátorka a dodala, že město má znalecký posudek, podle kterého je suma 170 milionů korun, jež firma požaduje, značně nadsazená. Město by tedy podle ní mělo počkat na rozhodnutí soudu, protože soudní proces je údajně výhodnější. S EMS chce město dále jednat.

Firma na město již podala žalobu. Původně vznikly závazky Prahy vůči firmě Haguess, která byla dříve majitelem projektu. Před časem jej převzal nový majitel, společnost EMS. Schválení rozhodčí smlouvy bývalou radou mělo umožnit zahájení arbitráže ohledně části dluhů za licence ke kartám opencard za 34 milionů korun. Celkem EMS požaduje až 170 milionů. Ale to je částka za minulé služby, další dluh Praze naskakuje doslova každou minutou, protože EMS celý systém stále spravuje. 

„My počkáme na schůzku s paní primátorkou a novým vedením Prahy, pak se rozhodneme, co dál. Jsme připraveni jednat o řešení,“ řekl mluvčí EMS Martin Opatrný a dodává, že firmu rozhodnutí nového vedení města nepřekvapilo. 

Osud karty Pražana je ale stále nejasný. Krnáčová připustila možnost, že by město mohlo na překlenovací období mezi současným a novým systémem zavést opět papírové kupony. „Problém s opencard diskutujeme s odborníky i Českou pirátskou stranou, která o problém jeví zájem. Do Vánoc bychom měli mít nějaké varianty a ve hře jsou i kupony,“ řekla Krnáčová.

Ještě minulému vedení města předložila samotná firma EMS tři různé nabídky na správu systému. „Není pravda, co říkal bývalý pan primátor, že to všechno bylo za půl miliardy. Nabídkové ceny se velmi lišily, a to hlavně v tom, že jsme Praze říkali, že není potřeba, aby město systém opencard dotovalo, ale naopak aby ho otevřelo soukromému sektoru, který by jej mohl zafinancovat,“ řekl Opatrný a upřesnil i ceny předložených návrhů – 370, 150 a 80 milionů korun. 

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt je spojen s řadou problematických smluv, vedení města se s nimi dlouho neúspěšně vyrovnává. Za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, čelí obžalobě deset bývalých i současných radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků. Pět úředníků už bylo v kauze odsouzeno. Občanské iniciativy i některá média upozorňují, že skuteční strůjci projektu zůstávají nepotrestáni.