Vrbětice jsou vyčištěné, výbuchu předcházely varovné informace

Vlachovice – Před výbuchem ve Vrběticích měl mít stát k dispozici informace, které mohly zalarmovat určitá opatření v souvislosti s muničními sklady. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ještě dnes večer se podařilo dokončit čištění areálu na Zlínsku o poslední zbytky materiálu po říjnovém výbuchu muničního skladu. Pyrotechnici museli odstranit roztroušenou munici i její zbytky z komunikací v areálu a jejich blízkého okolí, aby byly přístupové cesty čisté.

V nejbližších dnech by mohl začít plánovaný odvoz munice ze skladů v areálu, které mají pronajaté čtyři firmy, mělo by jí tam být asi 7 tisíc tun. „Vše je nachystané, vypáskované a vykolíkované,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Zároveň probíhá vyšetřování celého incidentu. „Mrzí mě smrt dvou lidí. Nelze vyloučit, že měl jejich příchod nějakou souvislost s tím výbuchem, nebo také ne. Vyšetřování to musí potvrdit, nebo vyvrátit. Pro šetření jsme policii předali některé informace z minulé doby, které nasvědčují tomu, že tam byly nějaké alarmující informace,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nechtěl zatím konkretizovat, o co jde. Podle něj bude při vyšetřování důležité také zjistit, jestli bylo na tyto podněty reagováno a jestli byla učiněna související opatření. 

V samotných Vrběticích museli pracovníci vyčistit plochu o velikosti 12 hektarů. Komunikace a okolí skladů začali intenzivně procházet minulý týden poté, co uplynula sedmidenní lhůta bez samovolného výbuchu munice v areálu. Práci chtěli dokončit k dnešnímu dni, komplikovalo ji částečně bláto na komunikacích, nezačalo však sněžit, jak se obávali. 

Po shromáždění roztroušené munice ji pyrotechnici likvidovali přímo na místě, pokud to její stav vyžadoval. Některé kusy však byly odvezeny do vojenského prostoru v Libavé, kde budou bezpečně zneškodněny. „V posledních dnech však žádná řízená detonace nebyla,“ podotkla Kozumplíková.

„Je potřeba jasně pojmenovat, kdo to zavinil, kdo je za to zodpovědný,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Pyrotechnici se dostali až k samotnému epicentru výbuchu, které dlouho chladlo. „Teplota na povrchu ohniska již kopíruje venkovní teplotu,“ poznamenala mluvčí. Příští týden by měl začít odvoz materiálu z některých skladů. Pyrotechnici však budou muset ještě uloženou munici zkontrolovat, teprve poté do skladů pustí zástupce firem a bude moci začít odvoz. Munici by měly odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady. Něco si odvezou zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát.

Sjednotit práci kontroly munice

„Je potřeba přesně definovat v zákonech, co je to munice nebo jak jsou provázány kontrolní složky. V ČR munici kontrolují tři subjekty – Armáda ČR, Policie ČR a báňský úřad – tam bude potřeba vytvořit koordinaci, aby byla jasná, definovaná a aby byla ku prospěchu státu,“ zhodnotil stav Chovanec. Neočekávané výdaje spojené s odklízením následků výbuchu ve Vrběticích se podařilo dohodnout s ministrem financí. „Vláda schválila sedm milionů šest set tisíc korun na platy zasahujících policistů a další náklady,“ řekl Chovanec. Předběžné propočty odhadují celkovou finanční náročnost na 42 milionů korun, o další peníze se ale bude žádat podle toho, jak budou náklady nabíhat.  

Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2 800 tun. Tamní sklad, který se rok nepoužíval, by měl být podle ministra obrany Martina Stropnického uveden do provozu do 13. prosince.