Rozsvícením stromu zahájila první dáma vánoční charitu

Praha - Na Pražském hradě už svítí vánoční strom. Jeho slavnostním rozsvícením krátce před půl pátou odpoledne zahájila první dáma Ivana Zemanová charitativní sbírku pro SOS dětské vesničky. Strom stojí už tradičně na Jiřském náměstí ze zadní strany katedrály svatého Víta. Přímo před ním je umístěna kasička, do níž mohou lidé přispívat ohroženým dětem. Český advent je s charitou spojen už zcela tradičně - ochota lidí přispět na dobročinné účely je v tomto období výrazně vyšší než kdykoliv jindy v roce.

Téma Událostí: Advent ve znamení charity (zdroj: ČT24)

Rozsvícením stromu za účasti manželky prezidenta republiky byl zahájen letos už 17. ročník vánoční charitativní sbírky ve prospěch SOS dětských vesniček. Její výtěžek bude věnován na provoz organizace pečující o ohrožené děti. Současná první dáma již tradičně převzala nad sbírkou záštitu, čímž navázala na tradici svých předchůdkyň.

Ivana Zemanová na Pražském hradě přivítala přítomné návštěvníky, popřála jim hezké Vánoce a také jim poděkovala za přispění do velké skleněné kasičky. Ta je umístěna přímo před vánočním stromem, kde ji hlídá voják Hradní stráže. Zájemci mohou přispět až do půlky ledna.

Na Jiřském náměstí probíhal také doprovodný program. Vánoční koledy zahrála Hradní stráž a poté i dětský pěvecký sbor. Na závěr vystoupil také hudebník Felix Slováček.

SOS vesničky vděčí za svůj vznik manželce Ludvíka Svobody

Charitativní činnost prvních dam má u nás tradici už u Hany Benešové, tedy v době první Československé republiky. Právě SOS vesničky vděčí za svou existenci jiné manželce prezidenta - první dámě z doby komunismu. S myšlenkou postavit SOS vesničky po rakouském vzoru i u nás přišla Irena Svobodová, manželka prezidenta Ludvíka Svobody. Hlavně díky ní se ta první karlovarská začala stavět v dubnu 1969. Sídlo organizace později bylo přímo v prezidentském paláci - více o SOS vesničkách čtěte zde.

Základem SOS vesniček zůstává pěstounská péče. Ještě v roce 1989 v Doubí slavilo Vánoce v náhradních rodinách přes 40 dětí, teď je z 12 domů ve vesničce obsazeno pět rodinami. Zbytek domů se využívá k dalším sociálním službám. Sehnat pěstouny v karlovarském regionu je totiž podle zástupců SOS vesničky čím dál těžší. „Přeci jenom není to povolání jako každé jiné, je to poslání a je to velmi náročné,“ říká Dominika Lamperová, ředitelka SOS Sluníčko Karlovy Vary.

České SOS dětské vesničky potřebují na svůj provoz ročně několik desítek miliónů korun. 30 procent svého rozpočtu dostávají od státu, zbytek musí sehnat od sponzorů a dárců. A právě adventní čas znamená pro charitativní projekty vůbec největší šanci, jak získat prostředky na další fungování nebo pomoc potřebným. Způsobů existuje mnoho - od prodeje vlastnoručně vyrobených předmětů, přes focení kalendářů až po módní přehlídky.

Brian Adams se inspiroval Terezou Maxovou a založil nadaci

Právě módní přehlídku světových značek za účasti topmodelek a kanadské rockové hvězdy Briana Adamse uspořádala Nadace Terezy Maxové pomáhající dětem. Podařilo se jí tak shromáždit více než 10 milionů korun. Sám Adams založil nadaci, která podporuje vzdělávání znevýhodněných dětí po celém světě. Inspiraci prý našel v Česku - právě u Terezy Maxové.

  • Brian Adams, hudebník a fotograf: „Většina lidí, kteří jsou na očích veřejnosti, jsou žádáni, aby se věnovali charitě, to je normální. Čím jste populárnější, tím víc je nabídek. K založení nadace mě vlastně inspirovala Tereza. Její práce mě tak ohromila, že jsem si řekl, že by bylo dobré udělat něco podobného. To ona mě inspirovala. Myslím to vážně.“

K vánoční charitě už 24 let patří i adventní koncerty České televize, které vysílá až do Vánoc vždy v neděli vpodvečer. Díky této předvánoční dobročinné sbírce se od roku 1991 podařilo získat již přes 162 milionů korun a podpořit tak 93 neziskových organizací.

Adventní koncerty České televize
Zdroj: ČT24