Půta obviněný z korupce rezignoval z čela ROP Severovýchod

Liberec – Předsedou Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, která rozhoduje o evropských dotacích, již není Martin Půta (STAN). Rezignoval kvůli obvinění z korupce, hejtmanem Libereckého kraje zůstává. V čele regionální rady nahradí Půtu královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Martina Půtu obvinila policie v polovině listopadu z přijetí úplatku v souvislosti se zakázkou rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Kvůli obvinění se Půta již vzdal předsednictví Starostů a nezávislých, nyní rezignoval také na funkci předsedy Regionální rady Severovýchod, která rozhoduje o rozdělování evropských dotací v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Po poslední schůzi výboru regionální rady Martin Půta uvedl, že rezignuje, pokud by „obvinění mělo jakýkoliv negativní vliv na fungování ROP Severovýchod“. Nyní je přesvědčen, že taková situace nastala. „K uvedenému kroku jsem se rozhodl proto, aby moje obvinění nebylo spojováno s prací Výboru Regionální rady Severovýchod, ale i se zaměstnanci Úřadu Regionální rady, a nebylo tak jakkoliv ohroženo čerpání dotací z programu a dokončení desítek úspěšných projektů,“ zdůvodnil Půta svůj krok. O dalším postupu se předtím radil s hejtmany Pardubického a Královéhradeckého kraje. Královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který je místopředsedou rady, nyní převezme její vedení. Rada před sebou ovšem již nemá mnoho práce, protože peníze z dalšího programovacího období EU se již budou v regionech rozdělovat jiným způsobem.

Ačkoli se Martin Půta vzdal již dvou svých politických funkcí, nadále zůstává libereckým hejtmanem. Rezignovat odmítá. „Bylo by to vykládáno jako přiznání viny a já jsem žádný úplatek nepřijal,“ řekl před týdnem na jednání zastupitelstva.

Půtovo jméno podle policie figurovalo na seznamu lidí, kteří měli dostat úplatky v souvislosti s přidělováním zakázky na rekonstrukci libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Policisté mají k dispozici také odposlechy, jejichž aktéři hovoří o 800tisícovém úplatku pro osobu označovanou jako Nejvyšší, kterou měl být právě hejtman Půta.

Rekonstrukce kostela měla dostat příspěvek z ROP Severovýchod, ovšem až po skončení a celkové kontrole. Ta však odhalila porušení podmínek smlouvy o poskytnutí dotace, a na stavbu tak podle mluvčí dotačního úřadu Sylvie Špryňarové nebyly a nebudou proplaceny žádné finanční prostředky. V době, kdy regionální rada dotaci schválila, Půta ještě nebyl jejím předsedou.