Nový typ biologické chlopně dává lékařům při implantaci druhý pokus

Třinec - Tým kardiologů a kardiochirurgů z nemocnice Podlesí v Třinci dnes použil jako první v Česku nový typ srdeční biologické chlopně, která se zavádí bez chirurgické operace. Operátorům mimo jiné umožňuje provést zákrok mnohem přesněji a s menším rizikem pro pacienta. A zcela nově jim při implantaci dává možnost druhého pokusu.

Zákrok v třinecké nemocnici podstoupila šestaosmdesátiletá pacientka, která byla po selhání srdce v těžkém stavu. Náhradu aortální chlopně už dostala před sedmi lety. Umělá chlopeň se ale časem opotřebovala a zúžila a bylo nutné ji znovu vyměnit. Lékaři se rozhodli, že jí přes tříslo pomocí katetru zavedou chlopeň, která má pro pacienty, jako je ona, mnoho předností. „Je zhruba o dva milimetry užší, děláme menší vstup, menší otvor a znamená to menší riziko krvácení,“ vysvětloval vedoucí lékař Kardiocentra Nemocnice Podlesí Marian Branný.

Nový typ umělé biologické chlopně má oproti těm dosud používaným ještě jednu zásadní výhodu. Když se lékařům napoprvé nepodaří zavést ji do optimálního místa, mohou ji svinout a implantovat znovu do vhodnější pozice. To úspěšně vyzkoušeli právě i v případě šestaosmdesátileté nemocné. „Dosud jsme měli pouze jeden pokus, pozice se nedala změnit. To, že je to možné, považuji to za jeden z milníků ve vývoji těchto zákroků,“ uvedl Branný. Připomněl, že první náhrada srdeční chlopně byla chirurgicky implantována před padesáti lety, od roku 2009 se začaly provádět výměny také miniinvazivně - bez chirurgického zákroku, což je pro pacienty šetrnější, méně bolestivé a umožňuje rychlejší rekonvalescenci.

Pacientka pozná změnu k lepšímu už za pár hodin. „Už teď pracuje její srdce volně a bez odporu. Pacientka se nebude zadýchávat a nebude muset jezdit do nemocnice s vodou na plicích, protože nebude mít příznaky srdečního selhání,“ vysvětlil Branný. Srdeční chlopeň funguje jako ventil, který umožňuje tok krve pouze jedním směrem. Pokud dojde například k jejímu zúžení, musí srdce vytvářet větší tlak a je přetěžováno. V umělé chlopni je pružinka, která se umí podle potřeby roztáhnout.

Kardiocentrum Nemocnice Podlesí provádí miniinvazivní implantace chlopně od roku 2009. Od té doby lékaři léčili touto metodou téměř 300 lidí. Nechirurgický zákrok zatím provádějí asi u třetiny pacientů, kterým chlopeň správně nefunguje. Tento poměr se bude podle Branného dál zvyšovat ve prospěch nechirurgické metody. V Česku ji provádí devět nemocnic, Podlesí je jediná v Moravskoslezském kraji.