Ženy mohou v Krnově rodit do vody a podle vlastních představ

Krnov - V porodnici v Krnově stále častěji rodí i ženy z jiných regionů. Důvodem je to, že tato malá nemocnice podporuje přirozené porody i různé alternativní postupy, jako je porod do vody nebo na stoličce. Porodnice také nebrání rodičkám, aby je doprovázela pomocnice zvaná dula, respektuje jejich porodní plán a po porodu umožňuje intenzivní a nepřetržitý kontakt s dítětem.

Zatímco celý Krnov se v roce 2013 rozrostl o 200 novorozenců, v tamní porodnici přišlo na svět čtyřikrát tolik dětí. „Porodnost u nás stoupá. Loni jsme měli necelých 700 porodů, v letošním roce bezmála 800. Přibývá rodiček z jiných regionů,“ potvrdila náměstkyně krnovské porodnice pro léčebnou péči Šárka Tavandzi.

Přítomnost otce u porodu je samozřejmostí, ale rodičku mohou doprovázet až tři lidé. Stále více žen například chce, aby je doprovázela dula - žena, která jim pomáhá před porodem i během něho. Povzbuzuje je psychicky a pomáhá třeba masírováním. Otec může být přítomen i u porodu císařským řezem. Nemocnice je vybavena na porody do vody nebo na stoličce, nově pořídila speciální systém Combitrac, který při přirozeném porodu pomáhá matkám najít nevhodnější polohu. Jeho součástí je i sedačka pro otce, díky které může být ženě nablízku.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Porodnice také podporuje takzvaný bonding. Jde o vytvoření úzkého vztahu mezi matkou a dítětem už od prvního okamžiku. Porodník položí ženě na tělo ještě neomyté dítě a tento kontakt, který by měl trvat hodinu bez přerušení, by měl být základem silné citové vazby.

Budoucí matky si předávají o krnovské porodnici informace a kromě alternativních možností chválí personál. „Jsme malinká porodnice, taková spíše rodinná. Máme tady stálý tým porodních asistentek a dokážeme ženě zajistit klid a soukromí,“ vysvětluje porodní asistentka Šárka Janáčková. Ženy, které se rozhodnou pro více potomků, se tam vrací. „Rodila jsem tady už potřetí, vždy se stejnou porodní asistentkou. Jsem maximálně spokojená,“ uvedla jedna z nich. „Je to porodnice přátelská k přirozeným porodům. To je asi vše, co je nutné k tomu říct,“ řekla žena, který přijela do Krnova rodit z Prahy.