Eskalátory jsou v pořádku. Metro na Staroměstské opět staví

Praha – Stanice pražského metra Staroměstská je po kontrole eskalátorů opět otevřena. Vlaky tu od dnešního zahájení provozu opět zastavují. Stanice na lince A byla uzavřena v pátek před 10:00. Panovaly obavy, že odstávka bude trvat až 14 dní, ale prověrky technologií dopadly dobře. Jednalo se o prvotní odhad pro případ, že by na eskalátorech byla nalezena vada jako předtím u eskalátorů ve stanici Můstek.

Stanice metra Staroměstská je opět otevřena (zdroj: ČT24)

Z preventivních a bezpečnostních důvodů byly překontrolovány všechny součásti eskalátorů dodaných firmou KONE a nebyla nalezena žádná závada. Dopravní podnik tak reagoval na nehodu, při níž se minulý týden na eskalátorech zranily tři ženy. Schody ve stanici Můstek se nejdříve prudce zastavily a poté rozjely opačným směrem.

„Děkuji cestujícím za trpělivost a pracovníkům DPP za jejich nasazení. Během nepřetržité 17 hodinové kontroly byly prověřeny všechny součásti eskalátorů ve stanici Staroměstská. Je to dobrá zpráva pro všechny zejména v souvislosti s bezpečností cestujících. Nyní totiž s jistotou můžeme vyloučit opakování podobné situace, která nastala minulý týden na Můstku,“ oznámil Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

  • „Jsem velice ráda, že je stanice v této předvánoční době otevřena. Vnímám, že bezpečnost cestujících je na prvním místě, ale budu od generálního ředitele DPP požadovat vysvětlení včerejšího avizovaného uzavření stanice na 14 dní,“ uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

DPP už 28. listopadu 2014 po incidentu ve stanici Můstek uzavřel z preventivně bezpečnostních důvodů devět eskalátorů od stejného dodavatele, které měly totožné zapojení pohonu. Jde o eskalátory na nástupiště ve stanici metra Hlavní nádraží (trať C) a podchodové eskalátory ve stanicích Florenc (trať C), Můstek (trať B) a Náměstí Republiky (trať B). DPP bude pokračovat v započatých kontrolách na dalších stanicích.

Vydáno pod