Zakázky ve Frýdku-Místku? Šité na míru vítězi, tvrdí obžaloba

Frýdek-Místek – Soud ve Frýdku-Místku začal řešit jeden ze tří případů podezření z korupce, ve kterých figuruje celé bývalé a částečně současné vedení magistrátu. Dnes vyslechl obžalované v případu dvaceti veřejných zakázek v objemu asi dvanácti milionů korun, které byly podle žaloby předem připravené pro určité firmy. Mezi devíti obžalovanými je bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec nebo ředitel městské policie Milan Sněhota.

Podle obžaloby byla některá výběrová řízení ve Frýdku-Místku ušitá na míru předem určenému vítězi. V některých případech se další zájemci přihlásili pouze formálně. Podezření se například týká zakázky na nákup nového pultu centrální ochrany městské policie ve Frýdku-Místku.

Státní zástupce původně v této věci podal obžalobu na třicet čtyři lidí. U šestnácti z nich trestní stíhání ale podmíněně zastavil, někteří se přiznali ještě před zahájením soudního procesu a souhlasili s podmínkami na základě dohody o vině a trestu, který navrhl žalobce. Z těchto již odsouzených se stali svědci proti některým obžalovaným, kteří trvají na své nevině.

Ostatní účastníci soutěže dělali křoví, tvrdí obžaloba

Jako první vypovídal obžalovaný spolumajitel počítačové firmy ABM Morava Tomáš Musil, který byl podle státního zástupce vůdcem organizované skupiny. Aby jeho firma vyhrála, domluvil se se zástupci dalších firem, aby se pouze formálně přihlásili do výběrového řízení. Podle státního zástupce za ně připravil cenové nabídky tak, aby vyhrál. Musil se částečně přiznal. Odmítl ale, že by výběrová řízení připravoval pod dohledem bývalého náměstka primátora Dalibora Hrabce a šéfa oddělení informačních technologií magistrátu Petr Budínského. Oba vinu odmítají.

„Jsme jediní v celém známém vesmíru, kteří jsou obžalováni ze sjednání výhody při zadání zakázky, která nikdy nebyla zadána,“ zpochybňoval obžalobu bývalý člen Věcí veřejných a nyní nestraník Hrabec. Státní zástupce vysvětlil, že tak absurdní obžaloba není. „Konkrétní výběrové řízení bylo zrušeno poté, co hlavního organizátora zadržela policie a soud ho vzal do vazby. Bylo to těsně předtím, než podal nabídku. Město Frýdek-Místek pak bylo nuceno zakázku zrušit,“ vysvětloval Hradil.

Soud svolal hlavní líčení poprvé už na květen letošního roku, avšak hned oznámil odročení, protože obžalovaní podali námitku podjatosti. Vrchní soud rozhodl, že je neopodstatněná. Znamenalo to však více než půlroční zdražení. Hlavní líčení bude pokračovat do čtvrtku, pak ho soud opět nadlouho přeruší. Soudce pak totiž čeká půlroční stáž u jiného soudu, během které nebude moci soudit ve Frýdku-Místku.

Další dva případy míří k soudu

Kromě projednávaných zakázek bude soud zvlášť řešit případ podezření z vědomého zahlazování dopravních přestupků. Městská policie ve Frýdku-Místku podle obžaloby na přání šéfů magistrátu nebo některých úředníků cíleně neřešila některé přestupky v dopravě, například za špatné parkování. Mezi obžalovanými je i bývalý primátor a současný první náměstek nového primátora Michal Pobucký z ČSSD. Ten vinu také odmítá.

V třetí části kauzy policie stíhá celou bývalou městskou radu kvůli zakázce na čištění a hloubení příkopů, která byla podle detektivů předražená. K čtrnácti obviněným nedávno přibyla současná radní Eva Richterová z ČSSD. Policie ji chtěla obvinit ze zneužití pravomoci veřejné osoby už dříve. Byla však senátorkou a Senát ji odmítl ke stíhání vydat. Když jí skončilo funkční období, dostala obvinění i ona.