Stromy v pražských lokalitách se bránit nemohou. Dělají to za ně místní

Praha – V několika městských částech Prahy lidé bojují za stromy, kterým hrozí pokácení. Důvody bývají prosté – překážejí developerům, plánované rekonstrukci nebo už nevyhovuje jejich stav. A zatímco na Vinohradech lidé díky petici dosáhli přehodnocení plánů, na Janáčkově náměstí se kácet bude.

K místům, kde se nejvíce mluví o kácení, patří vedle Belgické ulice na Vinohradech a Janáčkova nábřeží na Smíchově také park Klamovka. Na jeho kraji plánuje developer stavbu devítipatrového domu, kvůli které by muselo pryč 70 stromů. Přestože dosud nemá stavební povolení, nedávno znovu o kácení zažádal, aniž by mohl uspět. Odpůrci stavby jsou přesvědčeni, že developer o nesmyslnosti své žádosti věděl, pouze spoléhal na případnou chybu úředníků. Ti mu ale na lep pro tentokrát nesedli.

Belgickou ulici na Vinohradech čeká kompletní rekonstrukce, v rámci ní mělo padnout 72 stromů v aleji. O osudu stromů se rozhodovalo jen na základě odhadu. Místní lidé ale iniciovali podpisovou akci. „V podstatě se nám povedlo dosáhnout toho, že TSK má udělat opravdový znalecký posudek na tyto stromy,“ konstatoval jeden z místních Martin Švihla.

Lidé z pražských částí nedávají stromy zadarmo (zdroj: ČT24)

Naopak desítky stromů na smíchovském Janáčkově nábřeží už nikdo nezachrání. I tady byl důvodem kácení špatný zdravotní stav, všechny stromy v místě ale prošly dendrologickým průzkumem. Na základě podnětu od občanů se projektem i přesto zabývá Česká inspekce životního prostředí.