Armáda postaví u Vrbětic stanový tábor, výbuchy nepřestávají

Vlachovice - Z muničních skladů ve Vrběticích se dnes odpoledne a včera v noci opět ozvalo několik slabých výbuchů. Posunuje se tak bezpečnostní lhůta určená pyrotechniky, kteří čekají na vstup do areálu. Už ve čtvrtek ale přijede na místo stovka vojáků, která vybuduje zázemí pro strážní jednotku. V areálu se podle informací Lidových novin mělo nacházet přesně 988 tun trhavin.

Pyrotechnici ve Vrběticích zase začínají od nuly. Samovolné menší detonace vrací bezpečnostní lhůtu devíti dnů bez výbuchu opět na začátek. Původně datum, kdy se mělo rozhodnout o dalším postupu, mělo být 15. prosince. „Po čtyřech dnech, kdy byl v areálu muničních skladů ve Vrběticích úplný klid, jsme odsud včera večer zaznamenali opět několik slabých neřízených výbuchů. Proto posunujeme lhůtu k zahájení asanace areálu a odstraňování rozházené munice na příjezdových cestách a v jejich okolí,“ potvrdila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle Kozumplíkové byly náhodné detonace zaznamenány v úterý mezi 20:30 a 21:30. Zatím není známo, odkud se ozvaly. „Po desáté hodině dopoledne se z areálu opět ozval jeden středně silný ojedinělý výbuch. Během dne budou pyrotechnici vyhodnocovat snímky pořízené dronem a budou se snažit zjistit příčinu výbuchů,“ doplnila Kozumplíková.

Obyvatel okolních obcí se ale detonace nijak nedotkly. „Mluvila jsem dnes s několika lidmi ve Vlachovicích a nikdo z nich žádné výbuchy nezaznamenal, o informaci se lidé dozvěděli až ráno z médií. Detonace slyšely policejní hlídky, které rozsáhlý areál hlídají,“ řekla reportérka ČT Blanka Kovandová, která situaci na místě sleduje. „Bylo nám sděleno, že se jedná o výbuchy slabé intenzity, spíš něco jako výstřely nebo slabé detonace. Pro nás to omezení neznamená, jen se jedná o další zpoždění,“ uvedl místostarosta Vlachovic Radek Fryzelka (nez.).

Situace je podobná té po říjnovém výbuchu, kdy se z muničního skladu číslo 16 také několik dnů po jeho explozi ozývaly slabší neřízené výbuchy. Policie nyní potřebuje vyklidit příjezdové cesty, aby bylo možné odvézt zbylou munici. To se stane nejdříve koncem prosince. Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který nyní vedle policie střeží i 66 vojáků. Vláda v pondělí schválila navýšení jejich počtu na 450. Zhruba stovka příslušníků armády začne už ve čtvrtek budovat logistické zázemí - mobilní velitelské stanoviště a stany, v nichž budou vojáci nocovat, a také místo pro stravování. V pondělí by pak měly na místo dorazit hlavní armádní síly, tedy dalších zhruba 180 vojáků. K dispozici budou mít obrněná vozidla Pandur a Iveco a pozorovací systémy včetně prostředků nočního vidění a termovize.

Chovanec: Počet policistů na kontrolu munice se má zdvojnásobit

Počet policistů kontrolujících munici by se měl do budoucna přinejmenším zdvojnásobit. Policistů kontrolujících munici je nyní 54, dohlížet mají na 3000 držitelů licencí. Stoupnout má také počet kontrol munice, kterých je nyní ročně asi 500. Uvedl to dnes v souvislosti s událostmi ve Vrběticích ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zlepšit se má i spolupráce mezi policií, Báňským úřadem a armádou. „Je to především o vymezení kontroly a synergii těch kontrol. Dnes to kontrolují tři subjekty, my chceme, aby se na tom domlouvaly, aby byly koncepční,“ poznamenal Chovanec. Své návrhy chce ministr představit 22. prosince na zasedání Bezpečnostní rady státu.

LN: Ve Vrběticích bylo 988 tun trhavin

Lidové noviny dnes přinesly podrobnosti o uskladněné munici. Podle nich z interních dokladů ministerstva obrany vyplývá, že v areálu byly desítky leteckých bomb, tisíce dělostřeleckých granátů a skoro čtyři miliony nábojů. Celkem mělo být v areálu 988 tun výbušnin v majetku čtyř firem: Imex Group, která měla v nájmu oba vybuchlé sklady, Excalibur Army, Bochemie a STV Group. Podle Lidových novin byl tento stav zachycen k červnu letošního roku, pak ale Imex Group své sklady doplnila.

V dokumentaci k uloženému materiálu prý firma na rozdíl od jiných neuváděla podrobnosti, ale jen klasifikační kódy, které slouží k zatřídění munice do stupně nebezpečnosti, a unifikační kódy, které určují skupinu vojenského materiálu. Naopak právní zástupce Imex Group Radek Ondruš pro Lidové noviny uvedl, že policie měla po celou dobu k dispozici detailní seznam.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Sklad vybuchl před dvěma měsíci

Ve Vrběticích, místní části Vlachovic na Zlínsku, vybuchl 16. října ze zatím nezjištěných příčin muniční sklad v nájmu firmy Imex Group. Do vzduchu vyletělo přes 50 tun munice. Dva zaměstnanci při výbuchu zahynuli. Pyrotechnici ukončili čištění areálu po tomto výbuchu posledního listopadu a mělo se začít s odvozem zbylé munice. Ve středu 3. prosince však vybuchl další sklad stejné firmy s téměř 13 tunami výbušnin. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní, téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda v pondělí schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen. Spolu s 50 členy obsluhy mobilního velitelství by armáda měla mít v lokalitě asi 500 mužů, nasadí i bezpilotní letoun. Vojáků mohlo být do pondělního rozhodnutí až 100, aktuálně jich je 66. První posily by měly dorazit ve čtvrtek. Uzavřena do odvolání zůstává komunikace od Lipové směrem na Haluzice, která zasahuje do bezpečnostního okruhu 1 200 metrů od epicentra druhého výbuchu.