Příspěvkové organizace v Ústí nad Labem jsou bez ředitelů

Ústí nad Labem – Čtyři městské organizace v Ústí nad Labem jsou momentálně bez ředitelů, dočasně je vedou jejich zaměstnanci. Ti tak nečekaně rozhodují například o rozpočtu pro další rok. Čtyři ředitele odvolalo nové vedení města vzešlé z voleb - nové šéfy organizací teprve začne hledat.

Reportáž: Městské organizace v Ústí nemají ředitele (zdroj: ČT24)

Na plánování a přípravu nových expozic už historik Václav Houfek skoro nemá čas - musel to přenechat podřízeným. Druhý týden už totiž stojí v čele muzea, kde sám zažil šest ředitelů. „Už nedělám, co mě baví, ale musím dělat to, co je zapotřebí pro to, aby mí kolegové mohli dělat to, co je baví,“ popsal situaci Václav Houfek, který je pověřený řízením Muzea města Ústí nad Labem. Teď hlavně plánuje, jak získat pro muzeum nejméně 19 milionů v městském rozpočtu. „Samozřejmě dál dostáváme i nějaké další konkrétní dotace, třeba na přípravu expozic a na některé konkrétní projekty.  Ale o tom všem se bude jednat,“ dodal Václav Houfek.

Změna ve vedení muzea podle něj zatím běžný chod této instituce zásadně neovlivňuje: „Muzea jsou instituce s velkou historickou kontinuitou, s velkou setrvačností odborné práce. Byli jsme tady za Rakouska, přežili jsme dvě světové války, studenou válku, několik hospodářských krizí, takže takováto drobná změna ve vedení v podstatě není to, co by ohrozilo zásadním způsobem fungování muzea,“ uvedl Václav Houfek.

Václav Houfek taky s úsměvem vzpomíná, že v muzeu v Ústí nad Labem pracuje od roku 1986: „Tehdy jsem nastoupil jako elév a jak vždycky neopomenu zdůraznit, jednou z mých prvních odborných prací bylo, že jsem zakopával uzemnění hromosvodu u jednoho objektu v Zubrnicích,“ popisuje Václav Houfek.

Situace v dalších příspěvkových organizacích města Ústí nad Labem

Bez ředitele jsou kromě muzea také Zoologická zahrada a městská telekomunikační společnosti Metropolnet. Do Činoherního studia se po zhruba půl roce vrátil herec Achab Haidler. „Člověk je jako by doma, ale říká si: Přeci jen se to změnilo,“ popsal své pocity Achab Haidler (PRO! Ústí), pověřený řízením Činoherního studia.

Se souborem odešel na jaře, když se herci nedohodli na financování s tehdejším vedením města. Teď je radním a zároveň vede divadlo bez herců, kulis i techniků. „Pořád člověk cítí, že se to dá hodně rychle dát zpátky do pořádku,“ dodal Achab Haidler.

Odvolání dosavadních ředitelů zdůvodnil náměstek primátora Ústí nad Labem Martin Hausenblas (PRO! Ústí): „Nemocí tohoto města byla nekompetence ve vedení organizací. My jsme se dívali na každou jednu organizaci města a hledali jsme, jestli to vedení organizace je kompetentní, nebo není. U mnoha obsazení pozic vlastně byl politický klíč, a to je samozřejmě nepřijatelné. Takže my jsme přistoupili u vytipovaných organizací k personálním změnám.“

Většina odvolaných ředitelů byla ve funkci maximálně dva roky. Ne vždy prošli výběrovým řízením. Podle nového vedení města se mohou přihlásit do konkurzu a prokázat odbornost. „To je hlavní a jediný kritérium - odbornost, tak to má být, co se týče politické příslušnosti, tak ta tam nehraje klíč,“ dodal náměstek primátora Martin Hausenblas (PRO! Ústí).

O nových ředitelích bude rozhodovat nezávislá výběrová komise, která bude mít 7 členů. „Předsedou komise je vždycky radní, který je za to zodpovědný. Shodou okolností u obou je předsedou Achab Haidler. Potom je tam skupina odborníků. Jsou to renomovaní odborníci na danou oblast. Třeba ředitelé významných zoologických zahrad nebo ředitelé významných muzejních nebo kulturních institucí. A tito lidé tvoří převahu v té výběrové komisi. Pak je tam ještě účasten nějaký úředník z našeho magistrátu, který je odpovědný za tu danou gesci. A pak je tam ještě jeden za politické vedení města,“ upřesnil složení komise náměstek primátora Martin Hausenblas.

Noví ředitelé by mohli do svých funkcí nastoupit během jara příštího roku. Herec Achab Haidler zájem o post ředitele natrvalo nemá. Historik Václav Houfek si to rozmýšlí, přesvědčují ho kolegové.