Policie našla v Trutnově velkou pěstírnu konopí

Hradec Králové - Policie ve středu odhalila v Trutnově pěstírnu konopí zřízenou Čechem a třemi Syřany. Při domovní prohlídce detektivové objevili 1 020 rostlin, ze kterých by šlo připravit nejméně 30 kilogramů sušiny v hodnotě tři miliony korun. Marihuanu chtěli zadržení vyvážet do západní Evropy. Jde o největší pěstírnu, kterou letos policie v kraji vypátrala, řekla mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová.

Zadržení muži ve věku 31 až 50 let začali pěstírnu budovat letos v létě v rodinném domě, který si pronajal Čech. Jeden ze Syřanů, který v ČR žije více než 10 let, figuroval hlavně jako tlumočník. Peníze na zařízení pěstírny sháněl jeden z cizinců od příbuzných po celém světě. „Na chodu pěstírny se podíleli společně. Dva cizinci mají v ČR udělenu mezinárodní ochranu a pobírají sociální dávky,“ uvedla mluvčí.

Z prodeje sušiny si skupina podle policie slibovala velké zisky včetně návratu 1,25 milionu korun vložených do pěstírny. Skupinu detektivové sledovali několik měsíců a zatčení podezřelých provedli těsně před první sklizní. „Jednalo se o dvě speciální odrůdy marihuany s vysokým obsahem THC. Podle kriminalistů bylo technické zařízení na vysoké úrovni,“ uvedla Kormošová.

Policie muže obvinila z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dnes soudce na tři obviněné cizince uvalil vazbu. Čech bude stíhán na svobodě. Všem obviněným v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení.