Přerov odstranil zámky zamilovaných z mostu. Poškodily zábradlí

Přerov – Z Tyršova mostu zmizely stovky visacích zámků, které tam symbolicky zavěšovali zamilovaní. Důvodem je poškozené zábradlí. Zámky způsobovaly jeho korozi a také trhaly boční pletivo vytvořené z tenkých ocelových lanek. Vedení magistrátu minulý týden vyzvalo obyvatele, aby zámky odstranili. Ty, které zůstaly, dnes odstranili pracovníci technických služeb.

Tyršův most přes řeku Bečvu, který vedení Přerova nechalo před dvěma roky postavit, se stal novou dominantou města. Krátce po jeho otevření v květnu 2012 ho lidé začali ověšovat symbolickými zámky. Nekvalitní materiál způsobil rezivění mostu a na bočním pletivu zábradlí se na šestnácti místech objevily trhliny. „Ono se to nezdá, ten zámek má pár gramů, když jsou jich však stovky, je to slušná hmotnost a ty trhliny jsou toho důkazem,“ uvedl mluvčí Technických služeb města Přerov Radek Koněvalík.

Zamykání visacích zámků na mosty je novodobá tradice, která žije v mnoha evropských městech. Zamilované inspiroval příběh milenců z románu italského spisovatele Federicca Mociho, kteří pověsili svůj zámek na římský most Milvio a klíč hodili do Tibery.

Na poškozené zábradlí upozornila město firma, která jeho kovové výplně dodala. „Zástupci firmy nás upozornili, že opravy je potřeba udělat co nejdříve, aby škody nebyly větší,“ řekl Zdeněk Holas z majetkového odboru magistrátu. „Vyzvali jsme obyvatele, aby si do neděle zámky odstranili, a upozornili jsme je, že jinak o ně přijdou,“ doplnil vedoucí správy majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek. Zaměstnanci Technických služeb města Přerova dnes odstranili přes šest set zámků. Dělali to už podruhé. Dohromady tyto symboly slíbené věrnosti zamilovaných párů vážily kolem půl metráku. Radnice za to zaplatila sto tisíc korun.

Lidé rozhodnutí města přijali s pochopením. „Někdo bude asi litovat, ale pokud zámky poškozovaly most, nedalo se nic jiného dělat,“ uvedla Marcela Poláková. Mluvčí města Lenka Chalupová sdělila, že magistrát uvažuje, že pro pokračování tradice zřídí poblíž mostu stojany, na které by lidé mohli své zámky dál zamykat.

Přerov odstranil zámky zamilovaných z Tyršova mostu (zdroj: ČT24)