Obyvatelé v okolí muničních skladů si přejí jediné - klidné svátky

Vlachovice-Vrbětice (Zlínsko) – Přesně před dvěma měsíci Vrběticemi na Zlínsku otřásl první výbuch muničního skladu. Po několikatýdenním klidu, během kterého pyrotechnici areál pročesali a spolu s policií naplánovali harmonogram odvozu munice, vybuchl na začátku prosince další sklad. Zatím poslední neřízený výbuch zaznamenali místní v pátek večer. Klasický předvánoční shon tak v okolí muničních skladů přehlušil strach z dalších explozí a případné evakuace.

Exploze, nucené odchody z domova a také všudypřítomní vojáci a policisté – pro obyvatele Vrbětic, Vlachovic, Haluzic nebo Lipové je letošní advent jeden z psychicky nejnáročnějších. „Přestože je kolem nás policie a vojsko, tak se snažíme, aby naše děti prožily Vánoce v klidu a pohodě,“ řekla ředitelka Mateřské školy Vlachovice Hana Sporková.

O běžné přípravy na Vánoce se snaží také místní hospodyňky - mezi sérií evakuací zvládají úklid i pečení. Anna Raková z Vlachovic už má šest druhů cukroví a na další se ještě chystá. Při cestách do obchodu nebo ke známým často potkává hlídky policistů a vojáků. „Jsou velice vstřícní, slušně zdraví. Tak si myslím, že to sú slušní ogaři,“ popsala Anna Raková s tím, že věří, že díky nim se budou všichni cítit bezpečněji.

Podívejte se, co se dělo ve Vrběticích od prvního výbuchu den po dni.

Vlachovický bednář a muzikant Filip Fryzelka se místní rozhodl povzbudit vánočním klipem. Ten natočil spolu s rodinou i sousedy a zahrál si v něm i jeho jednadevadesátiletý dědeček. „Chtěl jsem lidem udělat radost, aby měli aspoň na chvíli úsměv na tváři,“ dodal Fryzelka s tím, že v tuto chvíli si všichni přejí jen jediné – klidné svátky.

Starostové obcí v okolí skladů proto požádali obyvatele, aby během vánočních svátků a Silvestra nepoužívali zábavní pyrotechniku. Obávají se, že výbuchy ohňostrojů nebo petard by si především starší lidé mohli splést s nekontrolovanými explozemi munice.

Obce ale zveřejnily pouze výzvy, zakázat použití zábavní pyrotechniky už nestihnou - museli by totiž sepsat a schválit potřebnou vyhlášku. „Myslím, že lidé to pochopí a sami budou rádi. Moc dobře vědí, jaká je tady situace,“ okomentovala starostka Haluzic Stanislava Zvonková, která ocenila, jak vstřícně lidé v těchto dnech reagují.

Obce také sbírají od svých obyvatel informace o způsobených škodách - úhyny zvířat, kterých se lidé po nucených evakuacích obávali nejvíce, naštěstí nebyly významné. Někteří majitelé se ale nemohou dostat na svoje pole. „Nemohou tam hospodařit, nějakou dobu to potrvá, nedostanou se tam,“ podotkla Zvonková.

Přípravy na Vánoce v okolí muničních skladů ve Vrběticích (zdroj: ČT24)