Pražská a plzeňská zoo překypují exotickým životem. Táborská zavírá

Praha/Tábor/Plzeň – Zatímco pražská zoo se letos může pochlubit rozmnožením rekordního počtu živočichů, táborská zoo po třech letech svůj provoz končí a faunu zhruba osmdesáti živočišných druhů prodá. Radní totiž nevyslyšeli žádost majitele Libora Hrubého o půjčku na mzdy pro zaměstnance. A do třetice zoologická zahrada, tentokrát plzeňská, otevřela dvě nové expozice - Středomoří a Amazonii.

Tento rok znamenal pro pražskou zoo hned několik úspěchů, například byla vyhodnocena jako sedmá nejlepší zoologická zahrada na světě. Její návštěvnost přesáhla 1,35 milionu návštěvníků. A s celkem 228 rozmnoženými druhy zvířat dosáhla svého historického rekordu. Mimoto se raduje z přírůstku 18 nových druhů zvířat.

Trnorep mezopotámský
Zdroj: Zoo Praha

„Zdůraznil bych, že odchov trnorepa mezopotámského jsme si díky Petrovi Velenskému připsali jako úplně první zoo na světě,“ uvedl ředitel pražské zahrady Miroslav Bobek. Trnorep mezopotámský je býložravý ještěr s trnitým ocasem z pomezí Iráku a Íránu. Velmi vzácně se chová v lidské péči. Spolu s ním Bobek vyzdvihl i tři mláďata supa mrchožravého, zdařilý odchov rypoše obřího a z pohledu veřejnosti označil za nejzajímavější mláďata gepardů. „Ta však budou k vidění až na jaře,“ doplnil.

Táborští o zoo přijdou

Zoologická zahrada v Táboře ukončí provoz k 1. lednu 2015. Společnost, které areál zoo patří, je už delší dobu v insolvenci. Hrubý se pokusí prodat zvířata do zahraničí. Dodal, že nechce, aby skončila v rukou překupníků, proto bude při prodeji preferovat zájemce ze zoologických zahrad a různých parků. „Náš areál ve Větrovech bude v provozu do 31. prosince,“ dodal.

Hrubý před časem požádal město o téměř pět milionů korun na podporu zaměstnanců v zoo. Rada ale doporučila zastupitelstvu, aby půjčku neschválilo. „Myslím si, že to je úplně jasné. Nikdo si nedovolí dávat peníze do společnosti, která je v úpadku a v insolvenčním řízení,“ komentoval situaci správců města starosta Jiří Fišer (Tábor 2020).

Lev v táborské zoo
Zdroj: ČT24

Zoologická zahrada několik měsíců dluží řadě subjektů peníze. Hrubý to zdůvodňuje chybami v rozhodování stavebních úřadů v Táboře a na jihočeském krajském úřadě. O Hrubého se zajímá policie. Podle kriminalistů podvedl stavební firmu o 46 milionů korun. Za peníze, které údajně nezaplatil, si pak nechal postavit ranč a zoo.

Plzeň se snaží o pestrost, otevřela nové expozice

Expozice věnované Středomoří a Amazonii otevřela plzeňská zoologická zahrada. Nové pavilony nabízejí plejádu rostlinných druhů i drápkaté opičky, hady i želvy. Tvoří součást dlouhodobějšího projektu Stopy člověka v přírodě. Na jednotlivých expozicích cyklus dokumentuje, jak se člověk v různých částech světa chová k přírodě, jak se jí přizpůsobuje, ničí ji, nebo naopak chrání, vysvětlil ředitel zahrady Jiří Trávníček.

Kosman bělovousý
Zdroj: ČT24

„Snažili jsme se udělat co nejpestřejší kolekci zajímavých rostlin, doplněných plazy, několika druhy euroasijských suchozemských i vodních želv. Na jaře tam budou například největší a nejvzácnější zmije Evropy, zmije levantské a dále například zmije růžkaté,“ řekl o středomořském pavilonu.

Pavilon Amazonie s asi desítkou vnitřních expozic láká na výběh drápkatých opiček. Podle Trávníčka patří u návštěvníků k nejoblíbenějším zvířatům díky své velikosti, neustálé aktivitě, množství zvuků i zvláštním grimasám. K vidění jsou tu i tamaríni, kosmani či lvíčci.

Pavilon Amazonie je podle mluvčího Zoo Plzeň Martina Vobruby doplněn informačním a naučným systémem o amazonském deštném pralese, indiánech, plodech a plodinách z tohoto pralesa. „Poprvé v těchto expozicích naleznou návštěvníci doplňkové informace v Braillově písmu a také audioprůvodce,“ dodal Martin Vobruba.