Střídání stráží! Ve Vrběticích se poprvé měnili vojáci

Vlachovice – Prvním dvěma stovkám vojáků skončila po osmi dnes služba u ostrahy muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Vystřídat je přijeli jejich kolegové z Bučovic. Ti stráví ve službě i vánoční svátky, domů pojedou až v pondělí.

Ve Vrběticích se poprvé měnili vojáci (zdroj: ČT24)

Jedny svátky strávili v Afghánistánu, ty letošní prožijí ve Vrběticích. Vojáci ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic vystřídali ve Vrběticích své kolegy z Přáslavic. Ode dneška budou dvě stovky mužů hlídat okolí muničních skladů, aby nikdo neprošel bezpečnostním perimetrem dovnitř. „Vojáci najeli z Bučovic ve dvou kolonách: jedna do základny Haluzice, druhá do Vrbětic,“ potvrdil velitel praporu Petr Svoboda. Muži budou v táborech rozděleni do třech skupin, v nichž se budou při ostraze areálu střídat.

Profesionální vojáci žádné vycházky mít nebudou, osobní volno využívají hlavně k odpočinku. Přesto i do jejich tábora prosákne trocha vánoční atmosféry. „My říkáme, že armáda je taková druhá rodina. Volno si vojáci vždycky udělají takové, aby si ho užili. K tomu patří i strava, kterou nám dováží firma - budou mít rybu a salát,“ přiblížil život v táboře Svoboda s tím, že kontakt se skutečnými rodinami vojáků zprostředkuje alespoň mobilní internet.

Na mimořádnou situaci vojáků a pyrotechniků, kteří budou i o svátcích střežit a čistit sklady s tunami munice, pamatují i místní. Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (nez.) už včera uvedl, že jednají s veliteli operace o tom, zda mohou místní svých ochráncům Vánoce nějak zpříjemnit. Pamatovat na ně bude i místní farář. „Do přímluv zařazujeme prosby o ochranu těch chlapců, kteří chodí na mše a právě v této chvíli čistí celý prostor,“ říká kněz farnosti Vlachovice - Vrbětice Vavřinec Černý. Likvidovat nevybuchlou munici budou pyrotechnici ve smrtelně nebezpečném teritoriu i zítra, na Štědrý den.