Půlnoční mše přilákala na Pražský hrad stovky lidí

Praha – V kostelech po celé republice se konaly půlnoční bohoslužby. V chrámu svatého Víta ji sloužil kardinál Dominik Duka, jenž ji letos věnoval českému skladateli Jakubu Janu Rybovi. Asi stovka lidí pak přišla do centra Prahy na bohoslužbu pod otevřeným nebem na Václavském náměstí.

Štědrovečerní oslavy vyvrcholily Rybovou Českou mší vánoční, která do Chrámu svatého Víta na Pražském hradě přilákala stovky lidí. Frontu před katedrálou stáli lidé už od 23:00, po půlnoci už byla zcela zaplněná. S osobou skladatele Jana Jakuba Ryby nebyla mše spojena náhodou. Příští rok si totiž lidé připomenou 250 let od jeho narození a zároveň 200. výročí jeho smrti.

Přišli lidé, kteří do kostela chodí pravidelně, ale i ti, kteří do něj zavítají jen výjimečně – a to právě o Vánocích. Vyvrcholení adventních oslav přilákalo na Pražský hrad také řadu zahraničních turistů. Bohoslužba totiž byla vedena nejen v českém jazyce, ale některá čtení také v angličtině, francouzštině, španělštině a ruštině.

Chrám svatého Víta ale nebylo jediné místo, kam se lidé přišli večer pomodlit. Víc než stovku lidí přilákala netradiční mše pod otevřeným nebem na Václavském náměstí.