Otužilci si zazávodili v ledové Vltavě

Praha – Podle organizátorů nejstarší otužilecké akce v Česku, Memoriálu Alfreda Nikodéma, byly podmínky letošního 68. ročníku ideální - teplota Vltavy byla kolem 6,5 stupňů Celsia a u vzduchu s poletujícím sněhem ukazoval teploměr 0 stupňů. Závod, jehož se zúčastnilo 288 plavců, odstartoval v 11 hodin dopoledne na Slovanském ostrově u Národního divadla.

Počty otužilců, kteří si chtějí zaplavat v zimní Vltavě, jsou rok od roku vyšší a i při letošním ročníku byl podle organizátorů o jednoho plavce rekord pokořen. „Otužování je stále na vzestupu. Každým rokem je těch zimních plavců v celé republice víc,“ říká ředitel memoriálu Tomáš Prokop, který si ve Vltavě společně s dalšími otužilci sám zaplaval.

Trať mezi Slovanským a Střeleckým ostrovem zdolali plavci nejen z Česka, ale i ze Slovenska, Polska, Itálie, Ruska, Estonska, Rakouska a Německa. Nejmladšímu z nich bylo 13 let a dvěma nejstarším shodně 87 let. Ve Vltavě se tradičně soutěží ve třech traťových kategoriích – 100 m, 300 m a královská disciplína 750 m. „Letos to byl neuvěřitelný souboj a vyhrála Lenka Štěrbová,“ dodává na adresu naší známé dálkové plavkyně Tomáš Prokop.

Do závodu se přihlásili hlavně členové Českého svazu plaveckých sportů. Ostatní museli po lékařské prohlídce dostat souhlas ředitele. Na celý závod dohlíželo 15 záchranářů vodní záchranné služby. 

První ročník memoriálu se konal v roce 1946, kdy byla teplota mínus 25 stupňů a organizátoři museli dokonce pro plavce vysekávat let.

Vydáno pod