Severu Čech chybějí vysokoškoláci, přitáhnout je se snaží firmy i kraj

Ústí nad Labem – Vystudovat v Ústí nad Labem nebo Děčíně a pracovat v Praze – takový postup volí množství vysokoškolsky vzdělaných Severočechů, které práce doma neláká, ať už kvůli příležitostem, nebo rozdílu ve výdělku. Ústecký kraj, vysoké školy i firmy v regionu nyní hledají způsob, jak to změnit. Bez lidí s vysokoškolským vzděláním by podniky nemohly rozvíjet své technologie, neobstály v konkurenci společností s lepším zázemím – a práci by tak ztratili i ostatní. Pomoci mají pobídky pro vysokoškoláky, ale i rozšíření vysokoškolských studijních programů přímo na severu Čech.

Vysokoškolsky vzdělaní lidé opouštějí Ústecký kraj (zdroj: ČT24)

Hlavní důvod, proč lidé z Ústeckého kraje nepracují v domovském regionu, je prostý: peníze. Průměrné platy vysokoškolsky vzdělaných lidí v Praze jsou oproti severu Čech o devět tisíc korun vyšší, a to přesto, že má v hlavním městě diplom téměř každý čtvrtý, zatímco v Ústeckém kraji pouze každý dvanáctý. Vedle toho vidí i místní rodáci Ústecký kraj jako neperspektivní. „Děčín miluji, ale každopádně z hlediska obchodu je Praha výhodnější,“ shrnula Kateřina Nezvalová, inženýrka v oblasti ekonomie.

Problém s penězi se pokouší alespoň částečně vynahradit Ústecký kraj. Začal vysokoškolákům, kteří se zaváží, že po dokončení studia zůstanou v regionu, nabízet peníze. „Je to dvacet tisíc za rok,“ přiblížila studentka Pedagogické fakulty UJEP Dagmar Živná, které peníze přijdou vhod na nákup jízdného k dojíždění do škoy.

Severočeské firmy zatím vynahrazují nedostatek vysokoškolsky vzdělaných Čechů nabíráním expertů z Polska, Ruska nebo Ukrajiny. Například v Děčíně by se ale i tak našlo dalších deset míst pro lidi s odborným vysokoškolským vzděláním. Firmy potřebují odborníky, aby vyvíjeli nové technologie. „Žádný současný výrobek nelze vyrábět donekonečna opakovaně stále stejný,“ poukázal ředitel pro rozvoj společnosti Chart Zdeněk Machala.

Přirozený způsob, jak vysokoškoláky do regionu přivést, potom volí ČVUT. Na své děčínské pobočce rozšíří výuku o magisterský obor. Ten dosud chyběl, studenti, kteří po získání bakalářského titulu pokračovali, se tak přesouvali do Prahy – a už se na sever Čech nevrátili. Nyní by se to mohlo změnit. „Vznikne naděje, že absolventi získají i titul inženýr a zůstanou v regionu,“ podotkl proděkan ČVUT Jiří Čarský.