O Vánocích otevřelo 20 hradů, zámků i vil. Na návštěvu jsou dva týdny

Praha – Severočeský zámek Sychrov, středočeský hrad Křivoklát, ale i brněnská vila Stiassni jsou cíle těch turistů, kteří chtějí během vánočních prázdnin cestovat, touží však vyhnout se zlomeninám ze sjezdovek a současně se jim nechce vážit dlouhou cestu k moři do tropů. Zimní prohlídky pořádá mnoho památek, zejména na hradech ale platí omezení – otevřené bývají zpravidla jen některé okruhy, například karlštejnské nástěnné malby nařídili na zimu od návštěvníků odříznout památkáři.

Hrady a zámky očekávají tisíce zimních návštěvníků (zdroj: ČT24)

I když byl rok 2014 pro památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku příznivý a přišlo na ně více lidí než v letech předchozích, nenechalo si mnoho z nich ujít příležitost bilanci o prázdninách na samotném konci roku ještě vylepšit. Speciální vánoční prohlídky zpestřily tematické speciality – například vánoční výzdoba s erby původních majitelů, ručně malované tapety, ukázka tabule z devatenáctého století nebo unikátní betlém na Sychrově. „Je to betlém, který vznikl podle starého betlému z počátku 20. století, který pro Rohany vyrobil zdejší sochař Josef Záchuňský,“ přiblížil ředitel sychrovské památkové správy Miloš Kadlec.

Zámek pořádá vánoční prohlídky již dvacet let a těší se velkému zájmu turistů. „Vepsány jsou na internetu čtyři prohlídky, ale z důvodu vyššího zájmu přidáváme i další prohlídkové časy,“ podotkl kastelán Ondřej Kubáček. Jen za poslední neděli roku přišlo na Sychrov více než 350 lidí.

Desetitisíce návštěvníků míří na hrady a zámky, neuvidí ale vše

Většina památek, které otevřely o Vánocích, zůstane návštěvníkům k dispozici ještě první lednový týden. Například na Křivoklátě očekávají v období Vánoc a v prvních dnech příštího roku sedm tisíc návštěvníků. Není to nadnesené očekávání, loni památky v celé zemi navštívilo po Vánocích na 70 tisíc lidí a letos očekávají památkáři ještě vyšší počet. „Lidé vyměňují pohodu u televizních obrazovek za setkávání se s přáteli,“ je přesvědčen křivoklátský kastelán Lukáš Kunst.

Na mnoha místech ale musí turisté v zimě oželit vzácné exponáty. Například Karlštejn, který o Vánocích otevřel jeden prohlídkový okruh, neukazuje místnost se vzácnými nástěnnými malbami. „Je to požadavek klimatologa, aby sem návštěvníci zvenčí nevnášeli vlhký vzduch,“ zdůvodnil kastelán Jaromír Kubů.

Menší problémy by měla zima působit moderním památkám, které není tak náročné vytápět jako středověké hrady. Návštěvníky tak očekává například čerstvě zrekonstruovaná brněnská funkcionalistická vila Stiassni. Nabízí pohled do života společenské elity první republiky.

Celkem otevřelo asi dvacet významných památek. Některé z nich se ale dají navštívit pouze na objednání. V provozu zůstanou do 11. ledna.