Litoměřický soud osvobodil exstarostu Terezína Jana Horníčka

Litoměřice - Litoměřický soud osvobodil bývalého terezínského starostu Jana Horníčka (ODS). Obžaloba tvrdila, že špatným výběrovým řízením v roce 2005 město připravil o dotaci 9,1 milionu korun na výstavbu klubovny golfového hřiště. Za údajné porušení povinností při správě cizího majetku a maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti mu hrozily až tři roky vězení.

Státní zástupkyně si proti rozsudku ponechala lhůtu na odvolání. Stejně tak právní zástupce Terezína, který po Horníčkovi požaduje uhradit údajnou škodu 940 000 korun zahrnující úrok z úvěru a další náklady.

Podle soudkyně Jany Satrapové sice došlo k formálnímu naplnění skutkové podstaty uvedených přečinů, zároveň však Horníčkovo jednání nebylo trestným činem. „Nedosáhlo míry společenské nebezpečnosti požadované trestním zákonem a nevykazovalo kriminální rysy,“ uvedla soudkyně. Trestní postih by podle ní navíc byl v rozporu se zásadou zdrženlivého uplatňování trestního práva. Město má údajnou škodu vymáhat v občanskoprávním řízení a státu podle rozsudku škoda nevznikla, protože dotace nebyla vyplacena.

Horníček od začátku vinu popíral, jednal prý ve snaze snížit pro město cenu zakázky. „Z osvobozujícího rozsudku mám samozřejmě radost, ale jedná se pouze o první kolo. Pořád existuje možnost odvolání státní zástupkyně ke krajskému soudu,“ řekl novinářům.

Okresní soud v Litoměřicích Horníčka zprostil již podruhé. Poprvé se tak stalo v prosinci 2010. Po odvolání krajského zástupce krajský soud tehdejší rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání soudu první instance.

Horníček podle obžaloby v roce 2005 špatně vypsal výběrové řízení na stavbu klubovny na golfovém hřišti. Terezín kvůli tomu nedostal dotaci a musel si vzít devítimilionový úvěr.

Horníček se od začátku hájil tím, že celý případ byl proti němu vyvolán účelově, aby mohl být odvolán z místa starosty, což se stalo v září 2007. „Jen jsem se snažil, aby zakázka na vybudování zázemí golfového hřiště byla pro město co nejvýhodnější. Městu žádná škoda nevznikla, naopak tím získalo majetek, který později prodalo golfovému klubu,“ uvedl Horníček.

Město v roce 2005 kvůli snížení ceny vítězné nabídky, která byla 13 milionů korun, výběrové řízení zrušilo a smlouvu s dodavatelem podepsanou právě tehdejším starostou uzavřelo v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Podle Horníčka mu byl tento postup doporučen, což však během soudního líčení žádný ze svědků nepotvrdil.

Podle vyjádření ministerstva pro místní rozvoj, které si soud vyžádal, nebezpečí z prodlení tehdy nehrozilo. Mělo prý být vypsáno nové výběrové řízení, v jehož zadávacích kritériích by byla uvedena i maximální cena zakázky.