Munici ve Vrběticích zasypal sníh. Pyrotechnici přesto pokračují v práci

Vlachovice – Pyrotechnici i přes sněžení pokračují v čištění areálu s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku. Soustředí se na cesty v areálu, aby byly bezpečně sjízdné. Sníh zatím práce jen zpomalil, pokud ho napadne víc, museli by pyrotechnici čištění areálu přerušit. Areál, ve kterém vybuchly od podzimu už dva muniční sklady, začali čistit před týdnem. Odvoz zbylé munice by měl začít v lednu.

Louky a lesy v areálu muničních skladů museli pyrotechnici vyměnit za příjezdové cesty. Valašsko pokryl sníh, policisté proto museli čisticí práce ve Vrběticích přizpůsobit počasí. V regionu sněží od víkendu, zatím napadlo zhruba pět centimetrů sněhu. „Neznamená to, že by pyrotechnici ukončili práci v areálu. I nyní probíhá pyrotechnický průzkum uvnitř areálu,“ potvrdil zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš. V sobotu pyrotechnici v areálu řízeně odpálili poškozenou munici, která nebyla schopná převozu. „Další řízené výbuchy se zatím neplánují,“ dodal mluvčí Jaroš.

Nasazení policejních pyrotechniků chválí i místní. „Strašně děkujeme za to, že i v takových podmínkách pyrotechnici pracují,“ uvedl starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN). Podle něj se místní obyvatelé snaží situaci navzdory alespoň trochu dostat do vánoční atmosféry. V obci nechyběl vánoční koncert, stromek a zítra policisté svezou místní děti na koních. Starosta zároveň apeluje na lidi, aby se pokud možno zdrželi odpalování zábavní pyrotechniky. „Zejména starší lidé to nesou opravdu špatně,“ dodal starosta.

Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh kolem muničních skladů i nadále střeží armáda. Na místě je vždy kolem 200 vojáků, dnes se posádky vystřídaly. Místní s armádou do styku příliš nepřijdou, podle Hověžáka ale lidé občas zajdou na stanoviště vojáků s kávou a cukrovím.

V areálu muničních skladů ve Vrběticích, místní části Vlachovic, vybuchl 16. října první sklad s 58 tunami vojenského materiálu. Při prvním výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy Imex Group. Další sklad explodoval 3. prosince. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7 000 tun materiálu včetně 1 000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku.