Česko zasáhnou vydatné deště, můžou zvednout hladiny některých toků

Během noci na pátek začne na většině Česka vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne v centrální a jižní části republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, upozornili meteorologové. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Předpověd Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, že zbytek týdne proprší, přičemž na horách připadne i sníh.

Meteorologové také upozornili na to, že na jihozápadě Českomoravské vrchoviny, v oblasti Novohradských hor a Šumavy může během pátečního rána a dopoledne napadnout od dvou do osmi centimetrů, na horách až patnáct centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Napadaný sníh může způsobit problémy zejména v dopravě.

„Tlaková níže Leon bude v noci na pátek postupovat z jižní do střední Evropy a bude přinášet na naše území vydatné a trvalé srážky. Na většině území od páteční půlnoci do sobotního rána naprší od pěti do čtyřiceti milimetrů, v centrálních a jižních částech území místy i kolem padesáti milimetrů srážek. Srážky budou od východu během sobotního rána pozvolna slábnout,“ uvedli meteorologové.  

Vzhledem k vydatným srážkám mohou v pátek večer a v noci na sobotu výrazněji stoupat hladiny řek odvodňujících Českomoravskou vrchovinu a jihovýchodní a jihozápadní Čechy. „S velkou pravděpodobností bude v těchto oblastech překročena úroveň prvního povodňového stupně,“ dodali pracovníci ČHMÚ.  

V neděli očekávají meteorologové občasný déšť a přeháňky. Nejvyšší denní teploty mají vystoupat až na dvanáct stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti až čtrnáct stupňů. Podobný ráz počasí čeká Česko podle předpovědi i na začátku příštího týdne.