Další dny bude hrozit vznik ledovky. Na Silvestra ale teploty dosáhnou až patnácti stupňů Celsia

Po mrazivém víkendu se v Česku v týdnu oteplí. Mrznoucí déšť ale může ještě v úterý a první polovině středy působit ledovku, varují před ní meteorologové. Poslední den tohoto roku se už ale můžou teploty dostat až k patnácti stupňům Celsia. Teplý a poměrně suchý bude i začátek nového roku, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pozvolné oteplování s sebou na začátku týdne přinese riziko vzniku ledovky. Před jejím vznikem vydali varování s nízkým stupněm nebezpečí meteorologové. 

Od půlnoci do úterního dopoledne hrozí tvorba ledovky při mrznoucím dešti zejména na západě a jihu Česka a také v části středních Čech, včetně Prahy. Od úterního odpoledne do středečních 12:00 bude ledovka hrozit ve většině České republiky kromě západu a jihozápadu Čech. V noci z úterý na středu bude největší riziko vzniku ledovky na Moravě a ve Slezsku. 

Výrazné oteplení meteorologové očekávají ke konci týdne. „V posledních dvou dnech se odpolední teploty dostanou na rekordní hodnoty od deseti do patnácti stupňů Celsia, během silvestrovské noci se ojediněle teplota bude udržovat těsně pod deseti stupni Celsia,“ uvádí ČHMÚ. Teplé, relativně suché a místy i slunečné by podle předpovědi měly být i první dny nového roku.

Na Silvestra se oteplí

Silvestrovský víkend tak bude teplotami ostře kontrastovat s uplynulým vánočním, kdy teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách to bylo až minus 26,8 stupně Celsia. Byla to zatím nejnižší teplota této zimy.

V tomto týdnu by měl být průměr nejvyšších denních teplot plus pět stupňů Celsia, od 3. do 16. ledna pak plus tři stupně a od 17. ledna kolem jednoho stupně. Průměr nejnižších nočních teplot bude v tomto týdnu kolem nuly, v dalších dvou týdnech kolem minus dvou stupňů a od 17. ledna pak klesne až na minus pět stupňů Celsia.

O něco méně mrazivá byla i noc na pondělí, kdy na Jizerce klesla teplota na minus 20,8 stupně Celsia. Druhou nejnižší teplotu zaznamenali meteorologové v noci v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, a to minus 18,2 stupně Celsia. Následuje Broumov na Náchodsku s minus 17 stupni Celsia. 

Nejnižší teploty tentokrát přišly už v první polovině noci, nikoliv ráno, jak bývá obvyklé. Důvodem bylo, že se původně jasná obloha v noci zatáhla. Na jihozápadě Čech se navíc začal projevovat příliv teplejšího vzduchu. Teplotní rozdíly mezi jihozápadem a severovýchodem Česka přetrvají i přes den.