Sněhové vločky se můžou na horách objevovat až do pátku, víkend už bude slunečný

Události: První letošní sníh v Česku (zdroj: ČT24)

Někde v úterý sníh jen poletoval, jinde se vytvořila aspoň nesouvislá pokrývka, třeba na hřebenech Krkonoš. Říjnové sněžení není na horách nijak výjimečné, ovšem podzimní sníh většinou rychle taje. Ani letos tomu nebude jinak, příští týden nás už čekají nadprůměrné teploty.

V meteorologii se důsledně rozlišuje první sněžení a první sněhová pokrývka. Zatímco v nejvyšších horských polohách může padat sníh ve výjimečných případech vlastně kdykoli během roku, pokrývka se tam přechodně může udržet obvykle až od poloviny října. V našich nížinách se sníh objevuje spíš až v listopadu a přechodně zůstává ležet až na začátku prosince.

Kdy obvykle začne padat sníh a kdy se udrží
Zdroj: ČHMÚ

Jednotlivé roky se ale mohou výrazně lišit. Například vloni ležel první sníh na Šumavě už 26. září, napadlo i kolem patnácti centimetrů. Výjimečný byl co do množství nového sněhu rok 2009. Tehdy i ve středních polohách na severu Čech napadlo kolem dvaceti centimetrů, v Krkonoších leželo kolem osmdesáti centimetrů a na Lysé hoře v Beskydech naměřili dokonce metr vysokou sněhovou pokrývku.

Kolik sněhu napadne do konce týdne
Zdroj: ČHMÚ

Předpověď sněhových srážek patří k těm nejobtížnějším. Je třeba stanovit výšku, od které se budou vyskytovat takové srážky a také množství nového sněhu, který napadne. Meteorologové vyhodnocují, jak vysoko bude ležet nulová izoterma (tedy, kde bude hranice nula stupňů Celsia) i to, jaké budou teploty v různých patrech atmosféry.

Nejkomplikovanější je situace v případě, že se během dne mění teplota s výškou a hranice sněžení pak kolísá. Stejně tak složité je, aby v takovém případě modely spočítaly výšku nového sněhu. Ten může kvůli změnám teplot tát a znovu připadávat další. Modely, které se liší nejen reliéfem, krokem výpočtu, ale i zjednodušením procesů skupenských změn, pak nedávají shodné výsledky a pro meteorologa je interpretace komplikovaných výsledků velmi složitá.

Po sněžení se vrátí teplejší vzduch

Příliv studeného a vlhkého vzduchu od severozápadu teď bude pokračovat. Hranice, od které bude ve středu přecházet déšť ve sněžení, bude ležet asi v osmi stech metrech nad mořem. Na horách tak může připadnout kolem tří centimetrů sněhu – hlavně v Jeseníkách a Beskydech. Ve čtvrtek budou přeháňky sněhové nad devíti sty, v pátek nad jedenácti sty metry nad mořem. A úhrny budou spíš symbolické – do jednoho centimetru.

Příští týden budou i nadprůměrné teploty
Zdroj: ČHMÚ

Víkend bude slunečný a příští týden se k nám zase bude dostávat teplejší vzduch. Na další sněžení to tedy v nadcházejícím týdnu nevypadá.