Studenti uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí se dočkají ateliérů. Kraj je staví v areálu bývalé textilky

Události v regionech: Ateliéry v areálu bývalé textilky Perla (zdroj: ČT24)

Nové ateliéry pro ústeckoorlickou Střední uměleckoprůmyslovou školu budou v příštím roce největší investicí Pardubického kraje do školství. Stávající prostory pro jejich studenty nevyhovují. Nové by měly vzniknout v prostoru bývalé textilky Perla v centru města.

Budovu zkrachovalé textilky Perla koupila orlickoústecká radnice před téměř deseti lety za 25 tisíc korun. V roce 2017 šla továrna k zemi, aby se teď na jejím místě začalo zase stavět. Na dohled od Střední uměleckoprůmyslové školy vzniknou nové ateliéry pro studenty. Ty stávající v minulosti patřily učilišti připojenému k továrně a prostory tak požadavkům současných studentů nevyhovují.

„Budova nebyla projektovaná jako ateliéry umělecké školy, takže to samozřejmě nese s sebou řadu problémů. Třeba hloubka není dostatečná, není dostatečný odstup a výška stropu,“ vyjmenoval vyučující a spoluautor projektu nových ateliérů Bohuslav Špaček.

Návrh ateliérů pro uměleckoprůmyslovou střední školu v Ústí nad Orlicí
Zdroj: ČT24

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) jde proto o prioritu. „Patří mezi ty nejdůležitější v rámci kraje pro čerpání Evropských fondů,“ řekl minulý týden.

Na místě továrny už stojí dům dětí a staví se rehabilitační centrum

Městu patří i tříhektarový areál bývalé textilky. Před deseti lety za pozemky zaplatilo 30 milionů, radnice má na zvelebení místa plány. „Nechali jsme si část administrativní budovy, máme záměr v nějakém horizontu pěti let tam realizovat galerii umění,“ uvedl starosta Petr Hájek (Oustečáci).

První hotovou stavbou je dům dětí a mládeže. Další stavba vzniká hned za ním, soukromý investor staví rehabilitační centrum.

Nové ateliéry pro uměleckoprůmyslovou školu by tu měly vyrůst během tří let. Pro Pardubický kraj to bude největší investice do školství v následujícím roce. Rozpočet budou zastupitelé schvalovat příští týden.