Historická letadla kroužila nad Ležáky. Piloti připomněli oběti nacistů

Pieta ve vzduchu. Piloti připomněli oběti nacistů (zdroj: ČT24)

Nad Chrudimskem se v úterý vznášely dva cvičné stroje z druhé světové války. Začátek listopadu nadšenci z RAF Station Czechoslovakia nevybrali náhodou. V době, kdy si lidé připomínají Památku zesnulých, s letadly zamířili nad místa, kde se za války umíralo.

Z letiště v Podhořanech na Chrudimsku vzlétly v úterý dva britské dvouplošníky Tiger Moth. Jsou součástí sbírky místních nadšenců z RAF Station Czechoslovakia. „Na nich létali přímo naši letci v období druhé světové války v Anglii,“ popsal pilot RAF Station Czechoslovakia Richard Santus.

Letadla přitom jako dobová nevypadají, září novými barvami. „Jsou jenom po rekonstrukci. Není to žádná replika,“ uvedl pilot Andrej Cepko z RAF Station Czechoslovakia.

Prvním cílem letu byla bývalá osada Ležáky, kterou v červnu 1942 vyhladili nacisté. Poté piloti zamířili také nad Pardubice, nad takzvaný Zámeček. Někdejší popraviště gestapa se stalo osudným také 33 ležáckým obyvatelům. „Lítáme každý rok na Dušičky, jako památku zesnulým. Navíc máme i oslavu konce bitvy o Británii,“ připomněl Santus.

S historickými stroji piloti létají ve výšce 150 až 300 metrů maximální rychlostí 140 kilometrů v hodině. Po necelé hodině se s nimi vrátili do Podhořan. „Je to chudší na přístrojové vybavení, ale má to duši. Je to romantika a je to takové opravdové lítání,“ svěřil se Cepko.

Původně měli piloti zamířit i nad středočeské Lidice. Kvůli předpovědi počasí si to ale nakonec rozmysleli.