K únorovému převratu pomohla komunistům jednota i sociální demokrat Fierlinger

Ruské archivy v Moskvě stále skrývají neprobádané dokumenty, které se týkají února 1948 v Československu. Podle Jana Němečka z Historického ústavu Akademie věd ČR je ale důležitější než hledání bílých míst zamyšlení nad tím, co převratu předcházelo. Jak dokázali komunisté dostat bez násilí do ulic statisíce lidí? Vidí za tím dlouholetou práci strany, která si i po válce dokázala udržet jednotu a jasný program, kterému ostatní nedokázali čelit. Převratu podle něj tehdy pomohla i rozpolcená sociální demokracie.

Obratnou komunistickou politiku lze podle Němečka sledovat nejen od doby osvobození v roce 1945, ale už v dobách předchozích.

„Byla to dlouholetá trpělivá práce. Komunisté si udrželi stranickou strukturu po celou dobu druhé světové války doma i v zahraničí. V okamžiku osvobození vystoupili jako jednolitá strana, která přišla i s jasným programem, kterému ostatní nekomunistické strany nedokázaly čelit,“ řekl České televizi.

Komunistům podle Němečka tehdy pomohlo i to, že v sociální demokracii došlo po válce k rozpolcení. Centristické křídlo stálo za Bohumilem Laušmanem, druhé křídlo vedl Zdeněk Fierlinger. To ovšem směřovalo k jednoznačné podpoře komunistů. Fierlinger nakonec v únoru sehrál důležitou roli, když sociální demokraté nepodali demisi a podpořili vládu.

Rozhovor s Janem Němečkem (zdroj: ČT24)

Ještě v době první republiky a druhé světové války byl přitom zkušený diplomat Fierlinger nejbližším přítelem Edvarda Beneše. Za druhé světové války ale působil na postu velvyslance v Moskvě, kde „podlehl kouzlu“ Sovětského svazu. V průběhu poválečných let se přiklonil na stranu KSČ, získal post v jejím ústředním výboru a dopomohl komunistům k převzetí moci. Jeho celoživotní přítel Beneš ho nakonec zavrhl jako zrádce.

Vítězný únor, nebo puč?

Na události února 1948 existují stále dva pohledy. Pro komunisty jde nadále o vítězný únor, na opačném pólu vnímání je komunistický puč či nezákonné převzetí moci. „Leckdy je i pro učitele problém vytříbit si svůj vlastní názor,“ poznamenal Němeček.

Jak to tedy bylo podle historiků? „V únoru 1948 vidíme některé prvky zákonné – byla podána demise, prezident ji přijal, byla jmenována nová vláda. Zdánlivě je to formálně správný proces. Nicméně musíme vidět tu nezákonnost, která je za tím – vytváření nezákonných akčních výborů Národní fronty, vytvoření ozbrojeného orgánu lidových milicí a další věci, které se zákonností nemají vůbec nic společného,“ uvedl Němeček.

Česká televize bude připomínat události února 1948 celý tento týden každé ráno v 8:20. V neděli 25. února pak ČT24 nabídne celodenní speciál k tématu 70 let od komunistického převratu v Československu.