Ekonomka Junicke: Bitcoin a tulipány

O tom, že poslední rok získává Bitcoin na popularitě, není pochyb. Když už i moje maminka, běžně finančními trhy nepolíbená, začala o této virtuální měně mluvit, vzpomněla jsem si na esej, kterou jsem kdysi četla. V té době jsem se zajímala o spekulativní bubliny a samozřejmě mě nejvíc zaujala ta první, tulipánová. V 17. století, v době zlatého věku v Holandsku, se cena jedné cibulky výjimečně barevného tulipánu vyšplhala na hodnotu rodinného domu.

Ze začátku za tulipánovou horečkou stála vyšší reálná poptávka po krásných zvláštních tulipánech. Bohatí Holanďané se přetahovali, kdo bude mít před domem hezčí květiny. Vyšší poptávka a tím i rostoucí cena postupně přitáhla spekulanty napříč společností, kteří cibulky tulipánů spíš než jako spotřební zboží viděli jako dobrou investici.

V době, kdy byla bublina nafouknutá, stál jeden tulipán desetkrát více, než vydělal průměrný dělník za rok, a běžní lidé si půjčovali a zastavovali své domy, aby na tuto „zaručenou“ investici dosáhli. Pak už stačilo, aby si pár investorů uvědomilo, že to zašlo příliš daleko, své tulipánové podíly prodali, cena klesla a panika byla na světě. Tulipán je sice stále symbolem Holandska, tulipmánie se však stala symbolem iracionality a šílenství na finančních trzích.

Současná bitcoinmánie má se 380 let starou tulipmánií mnoho společného a vyvíjí se způsobem pro spekulativní bublinu tak typickým. Původně kryptoměně trvalo rok, než si ji někdo všimnul, postupně si však získala svou poptávku, především díky své anonymitě, se kterou se dá obchodovat i v šedé zóně na internetu. Rostoucí ceny si všimli i investoři, kteří díky přebytku levných peněz na trhu hledali alternativní způsoby, jak zhodnotit své prostředky.

Bitcoin, který se po dvou letech obchodování prodával na trhu za necelých devět dolarů, se v roce 2013 na okamžik vyšplhal na 1200 dolarů. Následně však spadl pod 300 dolarů. V té době bitcoin začal vzbuzovat vášně a bývalý guvernér Fedu Alan Greenspan ho označil za bublinu, která za sebou nemá žádné ekonomické fundamenty. Přesto si bitcoin mezi investory popularitu udržel.

Bitcoinmánie však nabrala na obrátkách až poslední rok. Kdo si koupil bitcoin v lednu, zhodnotil svůj vklad na začátku prosince o 1400 procent. O bitcoinu se mluví v televizi, ve zprávách, vyjadřují se k němu ekonomové i investoři. Mluví se o něm v práci i u domácí večeře.

Bitcoin se tak, stejně jako tulipán před 380 lety, stal fenoménem své doby a už chybí jen ten moment, kdy si první větší investoři uvědomí, že za vysokou cenou kryptoměny nestojí žádná fundamentální hodnota a svůj podíl na bitcoinovém trhu prodají. Pak čeká ostatní investory prozření a tvrdý pád. Jako všechny bubliny ani tahle se nebude nafukovat donekonečna.