Zkuste to s tím zákonem alespoň rok

Historie nás lidi už mnohokrát a dost důrazně poučila: dobré úmysly často lemují cestu do pekel. Je vždy dobře počkat na výsledky a teprve potom měnit. Tak se nechová nová vláda ODS. Alespoň v případě nového silničního zákona.

Ministři a poslanci strany modrého ptáka vrhli se na zákon jako hejno zdivočelých supů a cupují jej jako by byl už mršinou. Jistě, jsou v něm jisté nehoráznosti a hlouposti. Ovšem proč začaly padat návrhy, které ho změkčují až ke zbytečnosti, můžeme se jenom domýšlet. Body by se neměly udělovat například za to, když řidič neumožní chodci nerušeně přejít po přechodu. Za nepřipoutání pásy. Za zakázané předjíždění. Pozoruhodné je, že to všechno jsou činy, jimiž se v první řadě zaobírá každá preventivní akce, propagující bezpečnost na silnicích. Zabité děti na zebrách, smrtelné riziko ničím nefixovaného těla při havárii – a to riziko nejen pro nepřipoutaného, ale i pro jeho spolucestující, čelné střety při ignorování nepřerušované čáry. Zdá se, že zde dobré úmysly otřepat ze zákona balast několika nešikovností vskutku lemují pekelnou silnici.

Kdyby při všech takových kouscích riskovali život jenom přestupníci, inu, při troše dobré vůle můžeme říci: jsme svobodná země, ať si se svým majetkem, zdravím i životem nakládají, jak chtějí. Však oni berou s sebou do podsvětí nevinné spoluobčany. Ulehčovat jim to změkčováním zákona je – jak říkal starý dobrý Talleyrand – něco horšího než zločin. Je to hloupost. Hloupost, kterou mohou odskákat mnozí.

Podlehnout tlaku hejna šílenců, kteří sepisují petice za to, aby mohli na vozovkách dál nerušeně a beztrestně řádit, je tím nejhorším výrazem populismu, jakého je možné se dopustit. A činí-li tak vláda lidí, kteří se nazývají konzervativci, je to trapné. Dvojnásob trapné ovšem je, že změny v zákoně jsou prováděny kvapně ještě dříve, než se mohlo diskutovat o jeho důsledcích. Ty logicky ještě nejsou a ony, jež jsou, může šikovný demagog označit za dílčí a tudíž nepřesvědčivé. Vtírá se podezření, že překotné změny chce vláda ODS udělat dříve, než bychom se dozvěděli, že dosavadní znění zákona (samozřejmě s vypuštěním některých hloupostí proti zdravém rozumu jako je pokuta cyklistovi za to, že si rozbije nos) přináší méně mrtvých a raněných na silnicích. To by se potom zájmům lobby řidičů-nadřazenců vycházelo vstříc hůře. Je-li tomu tak, začíná nový kabinet vskutku „úctyhodně”.