O té Steigerwaldově servilitě (v České televizi)

Steigerwald psal zase o ČT. Programový slepenec servility k moci, bezzubé zpravodajství, primitivní zábavné pořady. "Pro šťouraly a kritiky má ČT příležitostné úlitby v oboru kvalitní kinematografie, případně některých dokumentů a debatních pořadů, jako je třeba Kučerova Historie.cs." I když Steigerwaldova nenávistná nota celého článku propůjčuje i této charakteristice jednoznačně záporné vyznění, pro ČT to zas tak špatná vizitka od jejího nejdogmatičtějšího kritika není. Musel připustit, že v televizi je přece jen něco dobré, to je pokrok - jen jeho svatá vášeň dělá z poloplné sklenice poloprázdnou. Protože dávat dobré filmy a dokumenty, případně vysílat dobré debatní pořady, to tak málo není, dokonce bych řekl, že je to víc, než na našem trhu nabízejí všechny ostatní televize dohromady.


Ani tak to není žádná sláva, to jistě, přejme si víc, jen trochu méně velkohubosti a trochu více smyslu pro proporce - (ne pro vyváženost, jak by mi Steigerwald rád podsunul). A co ty ostatní položky? Primitivní zábavné pořady? Nepravidelně, čas od času jistě, taky nepotřebuju živé přenosy z volby miss, čertvíjaké. Ale kolik jich je v pravidelné programové nabídce? Nemyslím, že by jich bylo moc. Bezzubé zpravodajství? Ano, i mně takové občas přijde. Na obranu kolegů však musím říct, že o moc jiné být ani nemůže. „Bezzubé“ bývají zprávy i v BBC či na CNN. Je to přece jen krátký (minutový) žánr, který je z definice objektivní, neosobní, nestranný. Považuje Steigerwald za zubatější zprávy na NOVĚ nebo na Primě? Budiž, jeho volba. Možná by si ale měl přečíst něco o novinářských žánrech, protože z jeho psaní je patrné, že novinařinou vlastně pohrdá, nenávidí ji, je to pro něho jen manuální práce vedle všepřesahujícího údělu dramatika.

Zastavit se však musím hlavně u jeho pojmu slepenec servility k moci. To je opravdu vtipné od muže, který se dlouhodobě profiluje jako zanícený apologeta ODS. Ač jsem jeho pravidelným čtenářem, nepamatuju si na jediný článek, ve kterém by opravdu a s gustem tepal neřády, pokud se týkají jeho oblíbené strany. Přitom jeho vlastní noviny přinášejí na zpravodajských stránkách materiálu tohoto typu dostatek! Korupce je pro něho nemravná a stojí za komentář jen potud, pokud pochází od ČSSD. Tenhle typ psaní, typický pro začátek devadesátých let, považuju za srabárnu nejhoršího druhu. Můžu být sebevětší pravičák, ale to neznamená, že heslo „krást se nemá“ platí jenom pro levici.

Steigerwaldovu předhůzku servility vnímám i osobně jako dramaturg pořadu, který odhalil dnes už desítky závažných kauz, z nichž pak týdny žilo zpravodajství velkých deníků včetně Mladé fronty Dnes, takže by je Steigerwald mohl při dobré vůli aspoň matně znát. I když nemám rád přepjatost, tyhle kauzy s sebou nesou jistá rizika. Vyprávět by mohl například Steigerwaldův kolega Janek Kroupa, který se do jeho redakce uchýlil poté, co na svobodné, soukromé, zubaté NOVĚ zrušili veškerou kritickou publicistiku. Celý Steigerwald říká v podstatě toto: zrušme ČT, protože politici ji nikdy nedovolí dýchat. Ale i v tom je vlastně servilní. Mužnější postoj by naopak velel kopnout do politiků, včetně těch vlastních, aby jim televize konečně vypadla z ruky.

Tento článek měl původně vyjít v Mladé frontě Dnes, nakonec tam nevyšel, dá se říct, že byl zcenzurován. I když jsem jej po telefonu půl hodiny redigoval s šéfkou komentářů, za další hodinu volal editor stránky. Prý se takové texty musí dát ke schválení šéfredaktorovi. Jeho zástupce mi vzápětí slíbil, že se mi šéfredaktor ozve a domluvíme se na dalším postupu. Neozval se ale vůbec nikdo, proto text otiskuju v původní podobě.