Bude Palinová americkou prezidentkou?

Když na začátku měsíce oznámila guvernérka Aljašky, že v této pozici končí, bylo to překvapení jen pro některé. Zvlášť její političtí přátelé a fanoušci totiž doufají a věří, že Sarah Palinová bude tou, která se za čtyři roky opět objeví v prezidentských volbách. Tentokrát už ale ne na pozici dvojky, ale přímo jedničky. Že bude kandidovat za republikány na americkou prezidentku. Žádná oficiální zpráva na toto téma ještě nepadla, i když podobné úvahy se objevily hned po skončení voleb na podzim minulého roku.

A proč vlastně Palinová odchází? Vyrojilo se mnoho otázek. Chystá se opravdu na kandidaturu a chce tedy začít co nejdříve s přípravou? Chce se snad jako matka pěti dětí více věnovat rodině? Anebo už měla zkrátka všeho v úřadě, do kterého nastoupila v roce 2006 jako první žena zvolená guvernérkou Aljašky a zároveň nejmladší politička v této funkci v USA, tak nějak dost? Na všem bude trochu pravdy.

Ve svém rezignačním projevu si před novináři stěžovala hlavně na to, že už nebyla schopna dál vykonávat svou práci. Hlavně proto, že neustále musela řešit stížnosti a urážky na svou osobu a rodinu a také několik soudních sporů. Od skončení prezidentských voleb v listopadu se jich objevilo už dvacet. Včetně toho, zda je vhodné, aby její fotka byla použitá v souvislosti s reklamou na aljašský rybolov. Nebo sporu o to, kolik peněz z aljašské pokladny bylo použito na kostýmky a celkovou vizáž guvernérky v průběhu její prezidentské kampaně. I když většinu sporů podle jednoho z advokátů Palinové vyvolávají jednotlivci, ona sama je přesvědčená, že jde z velké části o kampaň řízenou z Washingtonu. A to prý nemá po těch letech v místní politice zapotřebí. A navíc se nemůže dívat na to, jak se peníze obyčejných daňových poplatníků čerpávají zbytečně právě na úhradu těchto podle Palinové nesmyslných sporů. Cit pro spravedlnost nebo populismus? Jeden z protipólů, který se u jména Palinová často objevuje.

Další možný motiv Palinové rezignace vypadá jako svár dvou jejích podob: kariéristka a špatná matka, která zanedbává své děti včetně nejmladšího Triga s Downovým syndromem, versus moderní, emancipovaná žena, která dokáže skloubit rodinu a kariéru. Ať je pravda to či ono, rodina si poté, co Palinová své odstoupení oznámila, velmi oddychla. „Bylo to čtyřikrát ano a jednou sakra ano!" Takto nadšeně rodina podle slov Sarah Palinové reagovala. A i ve tváři samotné guvernérky byla vidět úleva. Podle rodinných přátel si politička všechno moc brala. Kritiku na svou osobu neuměla přecházet a přehnaně se zajímala o zprávy týkající se její práce a jí samé. „Měla takový zvyk, že pravidelně poslouchala v rádiu pořady plné kritiky. A navíc udělala takovou chybu, že kdykoliv na ni někdo zaútočil, bránila se a bojovala proti tomu,“ řekl časopisu Time její přítel John Coale.

Je pravda, že Sarah Palinová vypadala na političku i přes dlouholetou práci poměrně naivně. Na druhou stranu v prezidentské kampani oslovila velkou část americké veřejnosti a podle mnoha průzkumů i přes přehmaty a přeřeky, kterých se nashromáždilo během kampaně několik, patřila k populárnější půlce republikánské dvojice McCain - Palin. I proto jí politologové dávají šanci na další politický život.

Co přesně bude ale dělat Sarah Palinová, až už nebude guvernérkou? Zdá se, že o práci a slušný výdělek má postaráno. Zaprvé už dříve oznámila, že chce napsat knihu, kde chce pravdivě popsat průběh kampaně a vše vysvětlit ze svého pohledu. Příjmy z této knihy, která by měla vyjít na jaře příštího roku, se už teď odhadují na několik milionů dolarů. A pak o její přednášky, lekce a rozhovory je stále zájem po celé zemi. Podle odhadů médií by si tak jen těmito „kšefty“ mohla během několika dní vydělat stejně, jako kolik by do rodinné pokladny přispěla svým celoročním platem guvernérky. Tak vlastně proč ne?

  • Sarah Palinová autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100948.jpg
  • Sarah Palinová zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/448/44769.jpg