Znamení srdce

Když jsem připravoval seriál Praha, město věží, poradil mi přítel Faltýn, že by bylo hezké, kdyby Viktor Preiss, poté co dobude vrchol některé z pražských věží, vypustil z vrcholu té věže héliem naplněný balonek. Ten by nesl pouzdro se vzkazem pro nálezce, ať vrátí vzkaz do České televize a dozví se, ze které pražské věže k němu balonek doletěl a na kterou věž si tudíž může sám vystoupat. Byl to krásný interaktivní nápad, ale jeho realizace by byla, při stovce pražských věží, velmi složitá.

Uvažovali jsme tehdy, kam takový balonek naplněný v Praze heliem, kam vlastně doletí? Do Kolína, do Pardubic nebo do Nového Strašecí? Kam vůbec doletí balonky z poutě, pokud někde ve výšinách neprasknou? Dva roky po premiéře seriálu Praha, město věží jsem cestou z chaty, v polích u Kralup nad Vltavou, takový červený balonek z pouti zahlédl. Měl tvar srdce a vznášel se z posledních sil kousek nad zemí. Zastavil jsem auto a běžel loukou, abych ho chytil. Podařilo se. Díky tomu dnes vím, že balonek z poutě doletí z Prahy až ke Kralupům, což je dvacet osm kilometrů. Pak z něj hélium ujde a balonek klesne k zemi. 

Chytil jsem balonek ve tvaru srdce a dal ho do auta. Neklesl na sedadlo spolujezdce, ani se nevznesl ke stropu, jak jsem očekával. Zůstal viset vedle mne, ve výšce mé hlavy, a spokojeně se rozhlížel kolem. Dojeli jsme tak spolu až do Prahy. V zatáčkách neplul kabinou, ale držel se nad sedadlem spolujezdce jako přikovaný. Bylo to velmi zvláštní, až jaksi mystické, jet takto s rudým srdcem vedle sebe. Na křižovatce v Holešovicích vedle nás zastavil policejní vůz. Policisté nejdříve nevěřícně zírali a pak se rozesmáli. 

Dvacet let poté, co jsem v roce 1989 složil písničku Srdce u kanálu (tehdy jsem měl na mysli srdce, které kdosi ztratil na Národní třídě a které tam dodnes čeká na odvážného člověka, který jej znovu zvedne a pohne dějinami), se mi motiv srdce takto zvláštně znovu vrátil do života a já vůbec netuším proč. Dělám snad něco špatně? Přetěžuji své srdce? Nebo mám o něm jen napsat tento blog a jiný význam to nemá?

Nevím. Vnímám to jako znepokojivé znamení, kterému zatím nerozumím, ale které určitě časem sehraje v mém životě nějakou důležitou roli. Až se tak stane, napíšu o tom. Tedy pokud mi mezitím nepraskne mé vlastní srdce.        

  • Balonek ve tvaru srdce na poli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1133/113259.jpg
  • Zatoulaný balonek ve tvaru srdce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1133/113261.jpg
  • Balonek v autě v roli „spolujezdce“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1133/113260.jpg