Ukrajina, jak ji máme rádi

Ve středu se poprvé sešla nově zvolená ukrajinská Nejvyšší rada a nikdo nevěděl, co od toho čekat, nicméně všichni něco čekali a dočkali se. Na to, že se jednalo o první den, má Ukrajina celkem slušnou bilanci. Minimálně dvě „tušky“ (tzv. mrtvolky, které bez přemýšlení hlasují tak, jak píská ten, kdo platí), několik porušení ústavy, zablokovaný parlament, vylámané dveře a zničený plot, několik (samozřejmě, že ne studem) zarudlých tváří.  Show to byla totiž lepší než obvykle. Bohužel u ní chybět prezident Janukovyč, který jakoby něco podobného čekal. A tak poslal radši jen zdravici z Indie a uchránil se tak od potupy. Tentokrát by se na něj totiž nemusel snést jen obvyklý pískot.

Hitem zasedání měla být volba staronového premiéra Mykoly Azarova, který před zhruba týdnem odešel, aby se zase vrátil (o tom, co to vypovídá o vnitřním boji uvnitř Strany regionů snad někdy jindy). Ale nebyla. Hrdiny dne se ukázali být do té doby neznámí otec a syn Tabalovi a nově složená Nejvyšší rada zažila křest ohněm.

Poněkud bulvární titulky z jednání Nejvyšší rady Ukrajiny aneb „Dejte jim do držky“

1. Dvě „tušky“ se našly hned a přímo v lůnu opozice z nejopozičnějších - Bátkivščiny. Otec a syn Tabalovi se nepřipojili k opoziční frakci, bez ohledu na to, že v létě přísahali před Bohem (špetka patosu nesmí chybět), že nikdy nezradí a málem by se byli upsali i vlastní krví.

„Dejte jim do držky!“, „Jeď domů!“, „Budeš dostávat každý den!“ – museli si Tabalovi projít uličkou hanby, ale do sálu je opozice stejně nepustila. Byla to docela smutná podívaná. Otec má jít synovi příkladem a tady se musel za oba stydět. Opozice se jim dokonce postavila silou a padaly první rány. Opozice se snažila zabránit „tuškam“ složit přísahu a donutit je složit mandáty (což je další ze zoufalých výlevů, protože na to nemá právo). První se povedlo, v ostatních případech ale opozice vyhořela. Tabalovi přísahu nesložili, jenže bývalý předseda parlamentu Lytvyn, který zasedání do doby zvolení nového předsedy vede, řekl, že ano. Takže smůla. Navíc Strana regionů označila opozici za nedemokratickou (sic!), protože nechce pustit svoje kolegy do sálu.

2. Tabalovi, přestože nebyli fyzicky v parlamentu, plnili úkoly svědomitě a hlasovali (viz obrázek níže, první dvě jména patří Tabalovým). Nehledejte v tom žádnou magii, jen porušení ústavy. Hlasovaly totiž jejich poslanecké kartičky. Boj proti tomuto fenoménu, tzv. „knopkodavství“ se opozici taky úplně nedaří.

3. Během dne se hrálo o čas a závodilo v tom, kdo první zablokuje tribunu parlamentu, aby ji pak nemohl blokovat ten druhý. A padaly další facky. Na fotografii je vidět, že poslanci jsou pro správnou věc opravdu ochotni podstoupit těžké zkoušky.

4. Strana Svoboda, ultrapravicový fenomén posledních voleb, nezklamala a rvala se jako lev. Nejdříve před budovou parlamentu její příznivci vylámali plot jako symbol zničení pomyslné zdi mezi politiky a občany. Policie ale mezitím postavila mezi Svobodou a parlamentem jinou zeď a zavřela před jedny vchodové dveře. Svobodovci se ale nezalekli a vylámali i je.

5. Akonečně, byla vytvořena frakce Komunistické strany Ukrajiny, přestože komunisté nesplňují základní podmínku a ve frakci nemají ani jednoho poslance zvoleného v jednomandátovém obvodu. Jistě, tohle je přeci maličkost a jí podobných bylo více.

Opozice bojuje proti „tuškám“. Nedaří se. Opozice bojuje proti „knopkodavství“. Další smutný příběh. Strana regionů ještě opozici radí, ať si udělá doma pořádek.  Strana regionů totiž moc dobře ví, jak takové pořádky dělat. Tak hlavně, že má opozice pořád morální převahu.

  • Šarvátky v ukrajinském parlamentu autor: EPA/SERGEY DOLZHENKO , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4219/421852.jpg
  • Šarvátky v ukrajinském parlamentu autor: EPA/SERGEY DOLZHENKO , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4219/421853.jpg
  • Šarvátky v ukrajinském parlamentu autor: EPA/SERGEY DOLZHENKO , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4219/421854.jpg
  • Šarvátky v ukrajinském parlamentu autor: EPA/SERGEY DOLZHENKO , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4219/421858.jpg