V Havířově začala úprava nebezpečné křižovatky. Bude mít nový dělicí pás a značení

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo práce na úpravě nebezpečné křižovatky na silnici I/11 na okraji Havířova. Upraví středový dělicí pás a změní vodorovné i svislé dopravní značení. Úpravy by měly stát zhruba dva miliony korun a hotovy by měly být do vánočních svátků.

Křižovatka před velkým kruhovým objezdem na příjezdu do Havířova je podle dopravních expertů jedna z nejrizikovějších v Moravskoslezském kraji. Nebezpečné bylo zejména odbočování ze Šumbarku doleva směrem do města. „Můžeme být rádi, že tam nedocházelo k častým dopravním nehodám s těmi nejfatálnějšími následky,“ poznamenal primátor Havířova Josef Bělica (ANO).

Problémové odbočení z Šumbarku do centra města bude po rekonstrukci zrušené. Odborně plánovaným zásahem do současné situace dojde k zamezení levého odbočení od Šumbarku na silnici I/11 směr Havířov-centrum, zatímco levé odbočení z komunikace I/11 směr Šumbark zůstane plně zachováno.

„Směr z Ostravy a odbočení na Šumbark je poměrně důležité, protože navazuje na přilehlou průmyslovou zónu, kde je překladiště kontejnerů, které navazuje i na železniční vlečku,“ vysvětluje Bělica.

Podle původního plánu chtělo Ředitelství silnic a dálnic rizikovou křižovatku úplně zrušit. Proti tomu byli jak obyvatelé, tak vedení Havířova. „To by bylo celkem nepřijatelné, protože Šumbark je sedmnáctitisícové sídliště, které je v podstatě ve formátu menšího okresního města,“ vysvětlil primátor Havířova.

Řidiči budou muset během oprav počítat při cestě do Havířova s drobnými omezeními. Na silnici I/11 mezi Havířovem a Ostravou bude uzavřen vždy levý pruh a doprava povede plynule po nedotčených částech komunikace obousměrným režimem 1+1. Stavební úpravy křižovatky přijdou na 1,8 milionu korun bez DPH.