V bundě, čepici a potmě. Po požáru pracují novináři Economie v provizorních podmínkách

Největší zpravodajský newsroom v Česku je už tři týdny bez elektřiny. V budově vydavatelství Economia totiž vyhořela elektroinstalace. Třeba tým Hospodářských novin, Aktuálně.cz nebo Respektu tak musí pracovat v provizorních podmínkách. Vydávají ale v běžném režimu dál. Jak se jim to daří? Kde a jak píší? Téma pro nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.

Ticho, tlumené světlo, žádné novinářské švitoření a prázdná obří společná redakce i všechny židle. „Takhle prázdný newsroom Economie jsem dlouho neviděl,“ píše k fotografii opuštěného prostoru její autor Lukáš Bíba.

Vydavatelství Economia
Zdroj: Lukáš Bíba

V karlínském sídle vydavatelství Economie totiž v pátek 20. prosince vyhořela rozvodna elektřiny. Redaktoři a redaktorky Hospodářských novin, webu Aktuálně.cz nebo časopisů Ekonom a Respekt se tak ocitli náhle v provizorních podmínkách.

„Kosa nekosa“

V prvních dnech ale zůstali a dál pracovali. Seděli v zimě a jen za světla lampiček. „Kosa nekosa v redakci, Respekt by vyšel, i kdyby udeřila doba ledová. Jeden člen/členka redakce právě pro vás buší článek. Kdo to asi tak může být?“ glosoval na Twitteru novinář Ondřej Kundra v prosinci.

Redaktoři pracují v provizorních podmínkách
Zdroj: Ondřej Kundra

„Na začátku byl největší problém, jestli se dostaneme k disku, kde bylo nové zlomené číslo Respektu, takže se to lámalo znovu u některých redaktorů doma celé od začátku, takže to byla zdvojená práce. Jinak bylo chladněji než normálně a méně světla, ale práce vcelku probíhala běžně,“ popisuje teď krizovou situaci Kundra.

Vydání bylo podle šéfredaktora Hospodářských novin Martina Jašminského ohroženo, ale vše dobře dopadlo. „Když to spadlo, tak jsme měli velkou obavu, protože nás to samozřejmě zasáhlo ve fázi rozpracování textů, a to jsme netušili, jestli až se vrátíme, až náš redakční systém zprovozníme, zda to najdeme,“ objasňuje.

„Nepovolaným vstup zakázán“

Oprava bude trvat několik týdnů, redaktoři jsou tak nyní z velké časti doma, jejich editoři nebo třeba korektoři stále zůstávají. Místo velké společné redakce ale sedí v malých kancelářích ve vedlejší budově.

„Přestěhovali jsme sem ty kolegy a ty profese, u kterých je nezbytné, aby byli každý den fyzicky přítomni vydávání novin. Takže je to vizuální oddělení, jsou to šéfové týmů i editoři. Je to trochu těžší třeba pro editory, protože je vždycky lepší komunikovat tváří v tvář, když se dokončuje nějaký text,“ komentuje Jašminský.

„V současnosti většina autorů pracuje z domova, tak si s nimi voláme, to je trošku jiná situace. V neděli tu bylo rušněji, ale noviny jsme vyrobili nakonec normálně,“ uzavírá šéfeditor Hospodářských novin Štěpán Etrych.