Právo na život off-line? Francie udělala první krok k digitálnímu detoxu

Horizont ČT24: Jak na digitální detox? (zdroj: ČT24)

Moderní technologie jsou dobrými pomocníky, jejich nadužívání má však významný dopad na lidský kontakt a soustředění. Jednotlivci, firmy i vlády si proto stále častěji kladou otázku, jak nejlépe poznat, kdy je zapotřebí jejich užívání omezit. S prvními kroky přišla Francie. Se začátkem nového školního roku tam začal platit zákon, podle kterého nesmí žáci na základních školách používat mobilní telefony.

Psaní zpráv SMS při chůzi, kontrola novinek na Facebooku během čekání ve frontách nebo koukání do mobilu při schůzce s přáteli jsou dnes běžné součásti života, který řada lidí žije spíš skrze svá elektronická zařízení. Odpoutat se od nich nemusí být jednoduché. Někteří odborníci dokonce mluví o závislosti na technologiích, která ovlivňuje psychický i fyzický stav člověka.

„(Vzniká) spánkový deficit. Tito lidé totiž dostatečně nespí kvůli světlu z obrazovek. A nadužívání hlavně sociálních médií a hraní her zvyšuje sklon k depresi a úzkosti,“ varuje  britský psychiatr Richard Graham.

Český psychiatr Karel Nešpor si však nemyslí, že jde přímo o závislost. Přehlcení elektronickými zařízeními podle něj ale negativně ovlivňuje různé aspekty života. Tím spíš, pokud jsou mu vystaveny děti.

„Týká se to hlavně rodinného života a vzdělání. Zjistilo se, že dospívající, kteří nadměrně hrají počítačové hry, častěji kouří. A ti, kteří se nadměrně věnují sociálním médiím, častěji pijí alkohol a zneužívají marihuanu,“ vyjmenovává Nešpor.

Jediné řešení: digitální detox

Filip Zajíček si svou závislost na sociálních sítích uvědomil během pobytu na místě bez signálu
Zdroj: ČT24

Dopad nadužívání sociálních sítí před rokem pocítil i Filip Zajíček. Měl pocit, že neustále nestíhá, trápila ho roztěkanost, ztratil nad sebou kontrolu. Oči mu otevřela až dvoutýdenní cesta do místa mimo signál. „Tam jsem si uvědomil, jak roztěkaný v práci jsem, jak často jednu činnost – třeba dělání rešerše – prokládám tím, že se dívám na Facebook, na Twitter. Člověk začínal den s mobilem,“ vzpomíná Zajíček.

Na chytrý telefon ani počítač nezanevřel. Teď už ale ví, jak na to. Říká, že aby se člověk mohl soustředit, musí se umět nudit: „Podle mě ta největší zásada je dělat jen jednu věc. Když se dívám na seriál, tak se dívám na seriál. Když si čtu zprávy, tak si čtu zprávy.“

Takzvaný digitální detox, tedy čas strávený off-line s cílem snížit stres a věnovat se komunikaci v reálném světě, se snaží aplikovat i některé státy formou zákona. Francouzská vláda například loni představila „právo na to se odpojit“. Zaměstnance to osvobozuje od vyřizování e-mailů mimo pracovní dobu. Od nového školního roku ve Francii navíc platí zákaz používání mobilů na základních školách.