Sociolog médií: Redaktoři Primy si asi myslí, že se zpravodajství řídí jako firma. Podle hodnot majitele

Sociolog a odborník na média Jaromír Volek ke kauze Prima (zdroj: ČT24)

Web Hlídací pes na začátku týdne přišel s tím, že v televizi Prima se v září odehrála porada, na které vedení zpravodajství nařídilo redaktorům, aby ve všech svých příspěvcích zobrazovali uprchlíky jako hrozbu a riziko. Jako důkaz zveřejnil Hlídací pes i nahrávku z této schůzky. Podle sociologa a odborníka na média Jaromíra Volka se tak v české novinařině objevuje nebezpečný trend. Kauzou kolem televize Prima se bude zabývat nedělní Newsroom ČT24 od 22:05.

„Vypadá to, že se v tomto konkrétním případě novináři dostali pod tlak té situace, že zpravodajství se řídí jako firma, hodnoty toho zpravodajství jsou hodnoty majitele. A vytěsňuje se tím, co je pro novinařinu nejdůležitější, a to je osobní novinářská výpověď. Výpověď toho člověka za sebe,“ říká Volek.

Máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání. Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní.
Jitka Obzinová
ředitelka redakce zpravodajství

S článkem o schůzce na Primě přišel šéfredaktor Hlídacího psa Robert Břešťan, který posléze zveřejnil i nahrávku z porady - měla se odehrát 7. září. Jeho zdroje zůstávají tajné. V článku konkrétně píše, že „vedení televize Prima spolu s vedením redakce zpravodajství dlouhodobě prosazují, aby byla uprchlická tematika prezentována především jako hrozba, problém a krize. A v tomto duchu mají redaktoři připravovat zpravodajské příspěvky“. 

Švédové: Takové názory nesdílíme

Vedením televize je myšlen zástupce polovičního majitele Primy, švédské skupiny MTG, Luboš Jetmar a vedením zpravodajství zase ředitelka redakce Jitka Obzinová. Oba dva mluví na zmiňované nahrávce.

Jetmar mimo jiné prohlásil: „Upřímně řečeno, já nevím, jestli někdo z vás by se chtěl dožít toho – nevím, jak máte velké děti, ale já mám devítiletou holčičku – já bych pak nechtěl za dvacet let, až jí bude třicet, aby musela chodit v burce a neměla vůbec žádný práva.“ Samotná MTG, kterou Jetmar zastupuje, se ale od jeho slov distancuje. 

MTG má jasně dané principy pro objektivní a nezávislou žurnalistiku. Pracujeme na tom, abychom plně pochopili, co se v září v redakci Primy odehrálo. Názory pana Jetmara, který byl na zmiňovanou schůzku pozván nikoliv jako člen představenstva, ale jako člověk, který na Blízkém východě žil, jsou jeho osobními názory a MTG je nesdílí.
Jessica Sjöbergová
mluvčí MTG

TV Prima se k celé kauze vyjádřila prostřednictvím stanoviska, které zveřejnila i ve zprávách.

Bez analýzy nelze soudit

Volek zdůrazňuje, že je potřeba počkat na výsledky analýzy, která skutečně zmapuje, jak Prima o uprchlické krizi referovala. Zatím je k dispozici pouze jedna analýza, a to přímo od Hlídacího psa. Podle té byla zlomovým bodem právě ona porada. Zatímco před ní byla víc než polovina příspěvků neutrální a každý desátý dokonce přímo pozitivní, po ní tři čtvrtiny materiálů vyznívaly vůči uprchlíkům negativně.

Nahrávka z porady zpravodajství FTV Prima 7. 9. 2015 (zdroj: HlídacíPes.org)

„Bohužel k tomu ale nemám žádnou metodologii. Nevím, jak to dělali… Ale pakliže by byla ta data korektně sesbírána a ta analýza by byla korektní, tak by to pravděpodobně znamenalo, že se velká část novinářů zpravodajství Primy více méně nechala dotlačit zpravodajstvím k tomu, aby akceptovala jeho vizi,“ dodává Volek. 

Na tahu je rada

„Vyváženost našich reportáží potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svou analýzou, zveřejněnou loni v prosinci,“ zaznělo ve stanovisku Primy. Takové prohlášení ale pokulhává, protože tato analýza monitorovala zpravodajství Primy do 13. září, tedy pouhý týden od oné redakční schůzky.

Předseda rady Ivan Krejčí navíc ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že Prima výsledky této analýzy překrucuje ve svůj prospěch. „Konstatovali jsme, že nedošlo k porušení zákona, ne že vysílání bylo objektivní a vyvážené. Právě tam jsme identifikovali ty tendence, které se nám zdály, že jsou problematické. Myslím si, že ta zpráva nevyznívá jako obhajoba Primy,“ uvedl.

Problém FTV Prima je v tom, že to nejsou noviny, které váže pouze tiskový zákon a které vždy budou hlásat tu či onu ideologii nebo politický názor. Tam si to můžou říkat a nikdo je za to nepostihne. FTV Prima je licencovaný subjekt, který je vázán zákonem a mě zajímá, jak se k tomu postaví Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, protože si myslím, že ta nahrávka dokazuje, že tam je velký problém.
Adam Černý
předseda Syndikátu novinářů ČR

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání si proto nyní zadala analýzu novou, která má posoudit, zda bylo zpravodajství Primy od loňského září skutečně neobjektivní, nebo ne. Výsledky bude mít v září nebo říjnu a až tehdy bude moci rozhodnout.