Český rozhlas ukončí originální projekt Odhalení

Praha - Český rozhlas ukončí po třech letech online přenosy ze života goril v pražské zoo. Podle šéfa ČRo Online Miroslava Bobka je zastavení projektu Odhalení vynucené, neboť se mu nedostávalo podpory ani ze strany vedení rozhlasu, ani ze strany Rady ČRo. Programový ředitel ČRo Richard Medek ale tvrdí, že rozhodnutí o zastavení projektu bylo čistě a jen v kompetenci Bobka - pokud by v něm chtěl pokračovat, bylo by to podle něj pouze na něm.

„Dlouhodobě čelíme nepřízni Rady Českého rozhlasu vůči multimediálním projektům,“ uvedl Bobek. Podle jeho vyjádření už nebylo možné projekt žádným způsobem rozvíjet a dokonce ani udržovat - a to nikoli proto, že by jeho tvůrcům chyběla invence. „Negativní postoj Rady ČRo k multimediálním projektům a nezájem programového ředitele nás dovedl do situace, kdy nám nezbylo nic jiného, než ukončit naplňování webu Odhalení i přípravu videí,“ sdělil Bobek.

„Jak dlouho bude ještě pokračovat přímý přenos závisí na řadě okolností, počítáme nanejvýš s měsíci. Zdůrazňuji, že jde o vynucené rozhodnutí, měli jsme mimořádný zájem v projektu pokračovat. Ovšem bez podpory a přiměřených prostředků to opravdu není možné,“ dodal.

Je to lež, tvrdí Medek

Podle Medka se ale jedná o lež, protože Bobek za ním už před dvěma měsíci přišel a o zastavení Odhalených jej informoval. Osud projektu je přitom podle Medka čistě a jen v Bobkově kompetenci. „Ukončil to ze své vlastní vůle. Možná z nějaké obavy, ale obava byla vlastní jemu a rozhodl se naprosto sám. Byla a je to jeho kompetence. Kdyby přišel, že to prodlouží nebo že to bude pokračovat, tak to bude pokračovat,“ řekl Medek.

Projekt zvířecí reality show Odhalení spustil rozhlas v listopadu před třemi lety jako projekt ke zlepšení života goril ve volné přírodě a také jako reakci na tehdejší vlnu reality show v soukromých televizích. Kamery snímaly chování goril v pražské zoo a přenášely je na webové stránky projektu. Odhalení ovšem vzbudili pozornost i v zahraničí a zprávy o projektu přinesly desítky světových televizí a agentur.

Občanská iniciativa žádá obnovení projektu

Na podporu projektu nyní vznikla i občanská iniciativa Gorily online v ohrožení. „Jejím cílem je nejen dosáhnout obnovení projektu Odhalení, ale především pomoci vytvořit podmínky a prostor pro to, aby multimediální projekty mohly být i nadále součástí široké nabídky služeb, které Český rozhlas poskytuje svým koncesionářům,“ sdělila Jana Hajduchová.

Vydáno pod