Operační systém Linux se snaží porazit Microsoft

Praha - Podle některých průzkumů je až na 97 procentech českých osobních počítačů nainstalován operační systém Windows od Microsoftu, zatímco jen kolem jednoho procenta lidí používá systém Linux. Jedná se o nejpoužívanější takzvaný open source software, který si uživatel může přizpůsobit svým potřebám a který je ke stažení zdarma. V Praze se koná dvoudenní odborná konference a výstava s názvem Linux Expo, která se zaměřuje na open source software.

Za Linux se neplatí v případě, kdy se využívá na domácích počítačích, ale za jeho bezproblémové fungování ve firmách se často platit musí. „V rámci podnikových strategií jsou poplatky součástí takzvaných placených služeb. Zákazník sice neplatí za vlastní produkt, ale dostává k němu výhody, které mu zajišťují bezproblémový chod a kompatibilitu zařízení,“ říká Martin Malý, ředitel softwarové divize firmy Servodata.

Linux prochází podobnou vývojovou cestou jako operační systémy firmy Microsoft, opakovaným testováním se postupně zajišťuje kompatibilita s ostatními hardwarovými i softwarovými prostředky. Vývoj tohoto prostředí je zajišťován prostřednictvím široké komunity a mnoha významných firem. Skoro 70 % webových serverů běží právě na Linuxu, jen 22 % na Windows.

„V serverovém prostředí existuje určitá přidaná hodnota Linuxu jako takového, určitá stabilita a to, jakým způsobem je celý systém designován a nastaven, předurčuje jeho maximální spolehlivost. To je důvod, proč se Linux prosazuje čím dál více v té podnikové sféře,“ dodává Malý.

Microsoft nabízí zázemí a podporu

Podle Dalibora Kačmáře, poradce pro platformové strategie firmy Microsoft, dodává jeho firma software, který má vysokou hodnotu. „Ta spočívá v tom, že máme obrovské množství partnerů, kteří dodávají aplikace na celosvětové úrovni. Čítá na milion a půl certifikovaných aplikací,“ podotkl.

Obdobně je to s podporou hardwarů a podporou certifikovaných počítačů. Tam má Microsoft už léta strategii přirozeného připojování, proto může jakýkoli uživatel bez problémů nainstalovat tento operační systém a jakýkoli hardware, kterých je celosvětově certifikováno 50 tisíc. „Další oblastí, která je obrovskou hodnotou, je spolehlivost. Nejen spolehlivost technická, ale i firmy jako takové, kde my garantujeme například pravidelné opravy, které jsou dnes doručovány s pravidelností týdenní. Po technické stránce je pro nás Linux významnou konkurencí,“ vyjádřil se Kačmář.

Microsoft vypsal soutěž pro projekty vytvořené v open source

Microsoft před několika lety obrátil a open-source projekty začal podporovat. Jeho tuzemská pobočka vyhlásila historicky první soutěž pro projekty vytvořené v prostředí open source. Přihlásit se mohou všichni zájemci, kteří uveřejní svou aplikaci vytvořenou ve vývojových nástrojích Microsoftu nebo rozšíří funkce ostatních produktů Microsoftu. Firma to uvedla na veletrhu LinuxExpo.

„Open source dnes, to už není jen Linux nebo Firefox, ale tisíce aplikací pro nejrůznější použití a pro nejrůznější operační systémy. Proto jsme rádi, že i společnost Microsoft začíná podporovat vývoj open source aplikací na své platformě, že si uvědomuje sílu a možnosti open source,“ uvedl předseda OSS Aliance Filip Molčan.

Projekty je možné přihlašovat na webových stránkách firmy. Nejinovativnější nápad bude oceněn letos 1. června, o měsíc později porota vybere nejinovativnější koncept řešení. Závěrečné vyhlášení proběhne po 1. říjnu v kategoriích nejstahovanější projekt, nejlepší rozšíření produktu Microsoftu a cena novinářů.